2012.
december
13. 17:35

Segítség a házi gondozáshoz

Címkék:
elektromos ágy A házi gondozást segítő eszközök, köztük elektromos ágyak és kerekes székek időszakos kölcsönzésére indít európai uniós projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Fülöp Attila, az esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár az Új Széchenyi Terv keretében indított egy milliárd forintos keretösszegű programot ismertetve arról beszélt, ha valaki ma átmenetileg - egy kórházi műtét után - otthoni ápolásra szorul, a családtagok, hozzátartozók komoly terhelésnek lehetnek kitéve megfelelő segédeszközök hiányában.

Az ilyen ideiglenes nehéz helyzetbe került családok számára nyújthat megoldást a most induló projekt, melynek során hat vidéki régióban alakítanak ki eszközkölcsönző központokat 2015-ig. Bartal Attila, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának projektvezetője elmondta, az egészségügyi és a szociális területet összekötő új intézményrendszernek köszönhetően várhatóan évente 8-10 ezer, mozgásában ideiglenesen korlátozott embernek, illetve családjuknak tudnak majd segítséget nyújtani.

Hozzátette, terveik szerint az eszközöket 1-3 hónapig tudják kölcsönözni, minimális térítési díj ellenében. Közölte, az új intézményeket várhatóan Székesfehérváron, Győrben, Kaposváron, Mórahalmon, Debrecenben és Miskolcon alakítják ki.

Budapesten azért nem, mert az uniós projektbe csak a konvergencia régiók, azaz a felzárkóztatandó térségek vonhatóak be. Fülöp Attila a tájékoztatón jelentette be azt is, hogy a korábban indított "Guruló" program működtetésére - melynek során a mozgásukban korlátozott emberek eszközeinek javítását, átalakítását, beállítását végzik országszerte - további 20 millió forintot biztosít az Emmi.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART