2011.
december
21. 16:11

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában

Selmeczi Gabriella A nyugdíjkasszában szó sincs hiányról - jelentette ki a szocialista Korózs Lajos szavaira válaszolva Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra kérte az MSZP elnökségi tagját, hogy "hagyjon fel valótlan állításaival".

Korózs Lajos szerda délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártjuk a strasbourgi bírósághoz, illetve az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak ügyében.

A politikus bemutatott egy, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁAK) honlapján megtalálható táblázatot is. Szavai szerint ott egy „excel táblán számolnak el a nyugdíjvagyonnal”, amiből mintegy 180 milliárd forint hiányzik. Úgy fogalmazott, hogy közgazdászok véleménye szerint, az év végére ez az összeg „akár a hatszázmilliárd forintos vagyonvesztést is elérheti”.

Selmeczi Gabriella válaszában azt írta, hogy az MSZP Korózs Lajossal az élen "folyamatosan a legaljasabb módon járatja le Magyarországot". Szavai szerint a szocialista politikusnak "a matematika vélhetően nem tartozik az erősségei közé, hiszen szó sincs hiányról a nyugdíjkasszában". Hozzáteszi, hogy amennyiben a képviselő nincs tisztában számviteli alapfogalmakkal, és képtelen egy excel táblázatot értelmezni, "úgy kérjük, hagyjon fel valótlan állításaival". A szóvivő hangsúlyozza, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer minden évben egy százalékkal emelte az államadósságot, és a befizetett tagdíjak 6-8 százaléka "vándorolt a pénztárak zsebébe". A fideszes politikus szerint bizonyított tények alapján látható: a magánnyugdíj-pénztár tagok vagyonát rendkívül felelőtlenül kezelték és az sohasem volt biztonságban. Selmeczi Gabriella hozzáteszi, ezt támasztja alá az is, hogy a pénztárak, tagdíjakból levont működési költsége akár négy-ötszöröse volt az állami nyugdíjrendszer működési kiadásainak.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
december
21. 12:49

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy egy előterjesztés nyomán a jövő évtől kezdve csak az állami pillérbe lehet majd járulékot utalni. Szavai szerint ezzel gyakorlatilag megszűnnek a magánpénztárak, miközben "elveszik közel százezer ember több száz milliárd forintos vagyonát". Az MSZP elnökségi tagja kijelentette, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, minden pénztártagnak felajánlják a segítséget.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART