2011.
október
20. 10:29

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés

Címkék:
Selmeczi Gabriella Sikerült a nyugdíjakat megvédenie és „nem kérdés”, hogy húsz-harminc év múlva a magyar embereknek lesz nyugdíja – közölte szerdán az ATV Startban Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a kormányváltáskor „nem volt igazából elég pénz a nyugdíjkasszában, tehát nem igazán tudtunk volna miből fizetni”.

Arra a kérdésre, hogy mi lett magánnyugdíjpénztáraktól az államhoz irányított pénz sorsa, Selmeczi azt mondta: „Pénz a költségvetésből nem tűnik el. Ami bekerül a költségvetésbe pénz, azt precízen, naprakészen nyomon lehet követni. Például nyugdíjakat fizettünk ebből a pénzből és államadósságot csökkentettünk. A magánnyugdíjpénztári rendszer volt az egyik okozója például az államadósság növekedésének.” Kérdésre felelve azt mondta: ha nem történik meg a magánnyugdíjak államosítása, akkor nem tudtak volna nyugdíjakat fizetni. Ugyanakkor visszautasította az ATV műsorvezetőjének állítását, hogyha ez igaz, akkor ez államcsődöt jelent. Hozzátette: „a befizetett nyugdíjforintok messze nem voltak elegendőek arra, hogy az éppen aktuális nyugdíjakat kifizessék”.

Egyebekről szólva a kormánypárti képviselőnő azt mondta: „Alapesetben szeretem a vitát, mert az életnek az egyik lényege, hogy vitázzunk kérdésekről. Nem úgy van, hogy valaki eldönt valamit, azt mondja, hogy ez fog történni és akkor mindenki bólogat.” A szóvivőnő szerint elképzelhető, hogy adott esetben más lesz az álláspontja Orbán Viktornak, a kormánynak és a Fidesznek. A műsorvezető kérdésére azonban a múltból ilyen konkrét esetet Selmeczi nem tudott idézni.

A Fidesz-frakción belül lehetnek viták, ezek azonban nem ideológiaiak, hanem konkrét szakpolitikaiak, például arról, hogy egy adott összeget az oktatásügy vagy az egészségügy kapjon-e.

A hatalom állandó háborús retorikájáról Selmeczi azt mondta: „Amikor például bejelentettük, illetve Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette a bankadót, a különadókat, akkor elég komoly támadásokat kaptunk. […] Amikor bele akarnak avatkozni a magyar emberek belügyeibe és azt mondja egy hitelt nyújtó szervezet, hogy adok hitelt akkor, ha ilyen és ilyen megszorításokat alkalmazol, azt támadásnak is fel lehet fogni.” Mint a szóvivő közölte: „a magyar kormánnyal nem lehet packázni”.

„Az egyik legnagyobb tragédia ez az átkozott privatizáció, hogy ma Magyarországon a XXI. század elején alig van valami állami és magyar kézben. […] Meg lettünk etetve azzal, hogy jó a privatizáció” – nyújtott betekintést a kormány gazdaságfilozófiájába a fideszes politikus.

Kérdésre válaszolva Selmeczi megerősítette, hogy a kormány célja tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremteni, bár ehhez „egy kis türelmet és kitartást” kér. Úgy vélte: nemcsak új munkahelyek kellenek, hanem az is, hogy az emberek szeressék a munkájukat. Szerinte ezen a közmunkaprogram segít.

Selmeczi szerint Magyarország nem vesz fel IMF-hitelt a közeljövőben, „de ez igazából nem az én kompetenciám” – tette hozzá.

Forrás: atv.hu

Vissza
2011.
szeptember
25. 19:01

Nyugdíj: 10 év múlva még rosszabb lesz a helyzet

Nyugdíj: 10 év múlva még rosszabb lesz a helyzet Jelenleg egy nyugdíjasra körülbelül 1,4 járulékfizető jut, az alacsony foglalkoztatottság és a minimálbéren bejelentettek tömeges létszáma miatt. Tíz év múlva a helyzet még rosszabb lesz. A jelenlegi trendek mellett a ma negyvenes korosztály nyugdíjazásakor egy eltartóra egy eltartott jut majd. És akkor még nem beszéltünk a nyugdíj mértékéről, hogy vajon biztosít-e majd tisztességes megélhetést.
Tovább
2011.
május
30. 16:43

Nyugdíj: aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, annak sincs elég

Nyugdíj: aki úgy gondolja,  hogy van megtakarítása, annak sincs elég Önmagában, hosszútávon nem lesz elégséges a jelenlegi nyugdíjrendszer, mindenképpen szükséges az öngondoskodásnak valamilyen formája a megfelelő színvonalú idős korhoz - derült ki a Generali legfrissebb felméréséből.
Tovább
2011.
január
04. 18:25

Nyugdíj: egyre többen lépnek ki a szolidaritás közösségéből

Nyugdíj: egyre többen lépnek ki a szolidaritás közösségéből Kedden délelőttre 5713-ra nőtt a magánpénztáruknál maradók száma. A pénztártagoknak összesen 20 munkanapjuk maradt arra, hogy leadják nyilatkozatukat, ha maradni akarnak a pénztári rendszerben. Selmeczi Gabriella eközben újabb gyanúsítással támadta be a pénztárakat.
Tovább
2011.
július
22. 12:19

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása Selmeczi Gabriella szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azzal támasztotta alá pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több mint félmillió ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2010.
december
17. 09:39

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre

Selmeczi: Nyugat-európai mintájú nyugdíjrendszer jön létre Az állami szervek készen állnak, hogy közbelépjenek, ha probléma van. Aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, arra úgy tekintenek, mintha korábban ki sem lépett volna a magánnyugdíjpénztárba - fejtette ki többek közt a nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott a Ma reggel pénteki műsorában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART