2011.
július
23. 09:14

Selmeczi újra csúsztat nyugdíjügyben

Címkék:
Selmeczi Gabriella "Beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot" - fogalmazott a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella szerint több mint félmillió, a magánpénztárakból visszalépő ember egy forintot sem kap reálhozamként.

A visszalépő tagok egyébként átlagosan 76 ezer 30 forint kifizetésre számíthatnak. "Tehát mondhatjuk azt, hogy 569.818 fő reálhozamát eltőzsdézték" - jelentette ki Selmeczi hozzátéve, "ha őszinték akarunk lenni, akkor a magánnyugdíjpénztárak messze nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem úgy kezelték a rájuk bízott vagyont, ahogy azt a magán-nyugdíjpénztári tagok elvárták."

A valóságról azonban nem beszélt Selmeczi. Arról, hogy bár félmillió ember ugyan nem, de két és fél millió viszont kap reálhozamot. Arról sem, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári befizetéseket hosszú távra fektetették be a pénztárak, az előre nem tervezhető gazdasági világválság miatt nem lehetett olyan befektetést találni, amely ne szenvedett volna el időleges veszteséget. Tavaly azonban már az infláció fölött teljesítettek a pénztárak, bár a 20-40 éves futamidejű befektetésről egyébként sem bizonyít semmit, ha néhány évig veszteséget termel.

Sokan voltak egyébként olyanok is, akiknek nem kellett volna belépni a második pillérbe, hiszen közel voltak a nyugdíjkorhatárhoz, vagy alacsony volt a fizetésük. Róluk már a rendszer bevezetésekor is tudni lehetett, hogy rosszul járnak majd. Erre hívta fel a figyelmet az MSZP is. Mint kifejtették, a kormány becsapott 3 millió embert, hiszen a hozamok kifizetésének ténye is bizonyítja, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem tőzsdézték el az emberek pénzét. A "félidőben hirdetett eredmény" nem a reális végelszámolást mutatja, ugyanis ezek hosszú távú befektetések voltak.

Az 1-2 éve belépett tagok befektetései még nem tudtak olyan mértékű reálhozamot produkálni, mint akik tíz éve tagjai voltak a rendszernek - hívták fel a figyelmet. Szerintük a kormány nem a nyugdíjakat védte meg, hanem hosszútávon 3000 milliárd forintos hiányt okozott az államháztartásban, hiszen ezeket a nyugdíjakat a jövőben ki kell majd fizetni.

Forrás: nepszava online

Vissza
2011.
július
22. 08:30

Csak propaganda volt a százezres reálhozam?

Csak propaganda volt a százezres reálhozam? Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja várhatóan pénteken jelenti be, hogy a hazai magánnyugdíjpénztárak pontosan mekkora összeget igényeltek vissza az államtól a tagi kifizetésekre – tudta meg a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
július
22. 12:19

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása Selmeczi Gabriella szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azzal támasztotta alá pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több mint félmillió ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2011.
július
21. 15:03

Százezren maradtak magánpénztári tagok

Százezren maradtak magánpénztári tagok Összesen 99.620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben - állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség összegzése, amely szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a "maradók" vagyona pedig 234 milliárd forintot tesz ki.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART