2011.
április
18. 22:34

Senki nem adja a nyugdíját az államnak

Címkék:
malacnyugdíj Több százezer nyilatkozat feldolgozása alapján a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjbiztosítóhoz visszalépők 95-96 százaléka készpénzben szeretné a reálhozamot felvenni - közölte Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Három-öt százalék között van azok aránya, akik önkéntes nyugdíjpénztárba irányítják a nyugdíjcélú megtakarításukat, és alig akad aki a társadalombiztosítási egyéni számlájára kéri a pénzt.

A magánnyugdíjpénztáraknak 2011. március 31-ig kellett postázniuk azoknak a volt tagoknak a felszólítást, akik nem nyilatkoztak, hogy miként kérik a reálhozamot.

A visszalépők magán-nyugdíjpénztári vagyonát a jogszabály alapján a május 31-ei árfolyamok alapján határozzák meg. A pénztáraknak ezt a vagyont 2011. június 12-ig kell az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) átadni és az ÁKK-nak pedig június 20-ig kell visszajuttatnia a reálhozamot a magánpénztárakhoz, hogy azt kifizethessék volt tagjaiknak.

A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint a 18 magánnyugdíjpénztár fedezeti tartalékának értéke 2010 végén meghaladta a háromezer milliárd forintot és a portfoliók jelentős része hazai eszközökben volt. A vagyon mintegy 6 százaléka tőzsdén jegyzett belföldi részvényekből áll. A részvényportfólióban a legnagyobb súllyal az OTP, a Mol, a Richter, a Magyar Telekom valamint az Egis szerepel, míg a legnagyobb befolyással a Rábában, illetve az Állami Nyomdában rendelkeznek a magánnyugdíjpénztárak.

A magánnyugdíjpénztárak több mint hárommillió tagja közül csaknem százezren maradtak tagok azt követően, hogy a második pillér megszüntetéséről tavaly törvényt hoztak. A jogszabályok alapján a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kellett nyilatkozniuk akkor, ha továbbra is magán-nyugdíjépénztári tagok akartak maradni. A Stabilitás Pénztárszövetség korábbi tájékoztatása szerint 2,3-2,5 millióan számíthatnak kisebb-nagyobb mértékű reálhozamra.

Forrás: napi.hu

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
február
23. 22:56

Magánkasszák: reálhozamra várva

Magánkasszák: reálhozamra várva Bonyolult számítások után derül majd ki, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők mekkora reálhozamra számíthatnak, az összeget pedig várhatóan május-júniustól vehetik fel, ha erről rendelkeznek – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART