2011.
augusztus
04. 09:23

Senki sem gondol a nyugdíjas éveire?

Címkék:
malacnyugdíj Az OTP Bank útjára indította az OTP öngondoskodási indexet, amelynek időről időre megismételt kutatásaival és rendszeres publikációival nyomon követhető lesz a magyar társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon a hitelintézet vezetői.

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az index elindítása kapcsán közölte: az a pénzügyi vonatkozásoknál tágabb összefüggésekben, komplex módon vizsgálja az öngondoskodás témáját. Hozzátette: az OTP öngondoskodási index nemcsak abban nyújt segítséget, hogy pontos képet kapjunk a lakossági öngondoskodás szintjéről, hanem abban is, hogy szembesüljünk és választ adhassunk azokra a félelmekre, tévhitekre, amelyek ma még sokakat akadályoznak abban, hogy megtegyék a szükséges lépéseket jövőjük pénzügyi biztonságáért.

A magyar társadalom mostani állapotát tükröző mutató értéke nem indul túlságosan magas szintről: a 0-tól 100-ig terjedő skálán 36 pont. (A kutatást az Ipsos Zrt. végezte, a felmérés június közepén készült a bankszámlával rendelkező, 18–70 év közötti magyar lakosság körében, 1000 fő megkérdezésével.)

Az indexet megalapozó kutatás szerint havonta a megkérdezettek 58 százaléka készít pénzügyi tervet a következő hónapra. A pénzügyi biztonság megteremtéséhez azonban ennél hoszszabb távon kellene gondolkodni, a válaszok viszont arról tanúskodnak, hogy egyre kevesebben tervezik meg ily módon a pénzügyeiket: egy évre előre a válaszadók 26, 5–10 évre 8, évtizedekre előre pedig csupán 4 százaléka végez számításokat.

A kutatás alapján 63 százalékuknak nincs olyan célja, amelyre hosszabb ideje, hónapok vagy évek óta takarékoskodna – húzta alá Kovács Antal.A mutató figyelembe veszi a pénzügyi öngondoskodás irányába tett tényleges lépések mögötti mozgatórugókat, a véleményeket, terveket is. Az egyik fontos szempont a felelősség kérdése, vagyis hogy mennyire érzik az emberek elsődlegesen saját feladatuknak például az öregkoruk anyagi biztonságáról való gondoskodást.
A kutatás ezzel kapcsolatban azt mutatta, a többség az állam fő felelősségét jelöli meg: a megkérdezettek kétharmada szerint az öregkor pénzügyi biztonságának megteremtése elsősorban az állam feladata. Az egyén felelősségét főként a 18–29 éves korosztály teszi az első helyre, de még ebben a csoportban is 57 százalék említi első helyen az államot. Amikor arról kérdezték az embereket, miért nem tesznek többet öregkori pénzügyi biztonságuk érdekében, az állami felelősségre való hivatkozásnál csak az anyagi szűkösséggel kapcsolatos válaszok voltak gyakoribbak.

Forrás: BankWeb

Vissza
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
2011.
július
26. 10:52

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok Az önkéntes nyugdíjpénztárakba belépő új tagok száma drámaian megugrott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása alatt. Volt olyan pénztár is, ahol az első negyedév új belépőinek száma már megközelítette a teljes tavalyi évet, emelkedett ugyanakkor a kilépők száma is - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART