2012.
április
04. 15:54

Senkinek nem érdeke a svéd nyugdíjmodell bevezetése?

Címkék:
nyugdíj A magyar kormány nem vezetheti be a svéd nyugdíjmodellt, legalábbis ha valóban értékálló nyugdíjakat szeretne – vélekedett Németh György közgazdász az ATV-ben.

A közgazdász szerint a svéd modell bevezetése nem csak a kormánynak, hanem a társadalomnak sem érdeke, mert így a majdani nyugdíjasok azzal szembesülnének, hogy pénzük gyakorlatilag folyamatosan értékét veszti.

A svéd nyugdíjmodell ugyanis bizonyos technikai trükkökkel azt éri el, hogy öregedő társadalom esetén a befizetett járulékok kamatai negatívak legyenek – fejtette ki a közgazdász, aki szerint egy olyan erősen öregedő társadalomban, mint a magyar, a nyugdíjkifizetések már jelentősen meghaladnák a járulékbevételeket, amiket így rendkívül magas adókkal kellene pótolni. Ezzel a helyzettel pedig sem a kormány, sem az emberek nem akarnak szembesülni.

A nyugdíjreformról való gondolkodás lényege tehát, hogy hogyan vigyünk véghez nyugdíjreformot úgy, hogy a valódi közgazdasági, nyugdíjszakmai összefüggésekkel a társadalomnak ne kelljen szembesülnie – magyarázta a közgazdász.

Forrás: atv.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART