2011.
május
25. 18:17

Simonovits András: 600 ezer embert érinthet a kormány nyugdíjjavaslata

Címkék:
Simonovits András A Fidesz nyolcévi ellenzékisége alatt mindent megtett a gazdaság ésszerű átalakításának akadályozására és most képtelen szembe nézni e felelőtlen viselkedés lélektani hatásaival - nyilatkozta a hvg.hu-nak Simonovits András, MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, a Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztal tagja.

A Balsai-Lázár törvényjavaslat minden korhatár alatti nyugdíjasra vonatkozik, s ez akár 600 ezer embert is érinthet. Ha jóváhagyják, mintegy 50-100 milliárd forintot tudna a kormány kivonni a rendszerből, ennyi lenne a költségvetés megtakarítása, mutatott rá Simonovits András, hozzátéve: rövid távon biztosan nem lesz elegendő munkahely, ahová „visszavezethetők” lennének a reaktivált emberek, de hosszabbtávon, üzlet- és társadalombarát gazdaságpolitika révén, javulhat a foglalkoztatási helyzet.

„Ugyanakkor az egymillió új munkahely teremtésére tett ígéret kommunikációs túlzás, könnyen megjegyezhető kerek szám, hasonlóan a következő 30 évben megszületendő egymillió „többletcsecsemőhöz”, folytatta a helyzetértékelést a szakértő. Még a gazdasági fellendülés sem biztosítja automatikusan a foglalkoztatás bővülését, lásd a jelenlegi amerikai helyzetet. Egyre többen ismerik fel, hogy az adójóváírás kivezetése és a bérkommandók bevetése olyan erős minimálbér-emelést követel, amely veszteségessé teszi a kiskeresetűek foglalkoztatását, márpedig ebben lenne a legnagyobb tartalék.

„Ami az előző kormányok felelősségét illeti, sok súlyos gazdaságpolitikai hibát fel lehet nekik róni, de tény, hogy akkor a törvényeket nem egyéni képviselői javaslatként nyújtották be. Visszamenőleges törvénykezésre sem került sor. Az Orbán-kormánys felvállal olyan értelmetlen intézkedéseket, mint például a 40 évi jogszerző viszony után járó teljes nyugdíj a nőknek. Ez nemcsak értelmetlen, de káros is” Remélem, hogy a jelenlegi demokratikus ellenzék nem követi ezt az utat, és nem állja útját az ésszerű reformoknak, mondta befejezésül a közgazdász.

Forrás: HVG

Vissza
2011.
május
18. 14:41

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába"

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába" Rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra - mondta az InfoRádiónak az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Simonovits András azonban hozzátette: hosszú távon lehetnek előnyei a lépésnek.
Tovább
2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra" Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART