2012.
december
13. 09:41

Skandináviában jobb megöregedni

Skandinávia Az Európai Unión belül leginkább Svédország, Finnország és Dánia kedvez az aktív öregkornak, a legrosszabb feltételek pedig Lengyelországban, Litvániában és Máltán találhatók egy nemzetközi szakértői bizottság szerint.

A listát az időskori aktivitás idei éve keretén belül állított össze a testület, és az év hivatalos befejezése alkalmával Prágában tartott nemzetközi konferencián hozták nyilvánosságra. A cél az volt, hogy rámutassanak az idős emberek aktív tevékenységében rejlő lehetőségekre. Négy területet vettek figyelembe: munkalehetőség, részvétel a társadalmi és a politikai életben, a független és önellátó élethez való feltételek, általános életkörnyezet.

A legjobb feltételeket Svédország biztosítja az aktív öregek számára, a száz lehetséges pontból 41 pontot kapott. A 27., tehát utolsó helyen Málta végzett 23 ponttal. A kelet-európai országok közül a legjobb lehetőségek Csehországban léteznek.

"Az index számai egyértelműen jelzik, hogy ezen a téren még a legjobbnak tartott országokban is van mit javítani. Például az élen járó Svédország sem teljesíti a követelmények majdnem hatvan százalékát, ugyanakkor Szlovákia, Magyarország, Málta, Litvánia és Lengyelország esetében ez a szakadék több mint 70 százalékos" - állítják a listát összeállító szakértők elemzésükben.

Megállapították, hogy egy-egy ország bruttó hazai jövedelme (GDP) és az időskori aktivitási index között szoros összefüggés áll fenn. A gazdagabb, magasabb szintű gazdasági-társadalmi fejlettséggel rendelkező országok általában jobb feltételeket és körülményeket biztosítanak az időskori aktív tevékenységekhez, mint a gazdaságilag gyengébben fejlett államok.

A lista és a hozzá csatolt háttéranyag a szakértők szerint kiindulási alapul szolgálhat a szükséges lépések megtételére minden európai uniós országban.

Ludmila Müllerová cseh munkaügyi és népjóléti miniszter újságíróknak elmondta, hogy az általa vezetett tárca távlati programot dolgozott ki a 2013-2017-es évekre az időskori aktivitás támogatására. A kormány januárban foglalkozik a témával.

Forrás: MTI
 

Vissza
2012.
március
30. 12:27

Az aktív időskor már nem vízió

Az aktív időskor már nem vízió Kevés magyar dolgozik idősebb korában, a nyugdíjkorhatár után pedig szinte alig találni munkát vállalókat. A legfőbb ok, hogy a népesség egészségi állapota katasztrofális, így amíg ez nem javul, nem is lehet elvárni az aktív életet. Az idősebb munkavállalókra viszont egyre inkább szükség van, igaz, a bennük rejlő lehetőségeket még kevés cég fedezte fel. A BP közülük az egyik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART