2012.
szeptember
13. 09:12

Sok a néma infarktus az idősek körében

Címkék:
szív Egy új tanulmány rávilágított, hogy a diagnosztizált eseteknél valószínűleg jóval több idős ember esik át szívinfarktuson. Ezek az úgynevezett ”néma” esetek, melyek ugyanolyan mértékben fokozhatják a halálozás kockázatát, mint a beazonosított megbetegedések.

A kutatáshoz nagyon aprólékos MRI-vizsgálatokat végeztek a szívproblémák kimutatásához több mint 900 izlandi lakoson a 67-93 éves korosztályból. ”Az MRI nagyon látványos eszköz a szívbetegségek felkutatásához” - jellemezte a módszert Dr. Andrew Arai, a kutatás vezetője, az USA Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézetének kardiovaszkuláris és pulmonáris részlegének igazgatója. Kihangsúlyozta azért azt is, hogy nem kell megrohamozni az MRI-géppel rendelkező centrumokat. ”Nem ajánlom senkinek, tünetek hiányában a protokoll szerint is szükségtelen ez a drága vizsgálat.”

Jelenleg nem tudják biztosra megmondani, hogy mikor szükséges a vizsgálat, és kiknek válhat előnyére, habár kutatásuk egy újabb lépést tett e meghatározás érdekében. A jelentést a Journal of the American Medical Association szeptemberi száma tette közzé. A vizsgált izlandiak közül 91-nél állapítottak meg korábban szívinfarktust, 157-et azonban azelőtt nem ismertek fel. A szív-MRI több ilyen esetet derített fel a cukorbetegek körében (21 százalék), mint a nem cukorbetegeknél (14 százalék). A hatéves nyomon követési időszak során a korábban diagnosztizált szívinfarktusos betegek 33 százaléka hunyt el, a nem felismert betegek közül pedig 28 százalék, ami jelentősen több annál, mint ahányan az egészségesek csoportjából haltak meg (17 százalék).

A kutatók nem lepődtek meg azon, hogy aki tudott az infarktusáról, azok közül jóval többen szedtek béta-blokkolót a vérnyomás csökkentésére, valamint sztatint a koleszterinszint rendezésére. A nem diagnosztizáltak fele szedett aszpirint, de csak kevesen éltek a béta-blokkolókkal és sztatinokkal. Ez is fokozhatta a szívinfarktus kockázatát több más tényező mellett, mint amilyen a a cukorbaj, ami enyhébb lefolyású infarktust okoz, kevesebb tünettel. Habár a munkálatokat Izlandon végezték, Arai szerint hasonló lehet a helyzet az Egyesült Államokban is.

Forrás: betegszoba.hu

A teljes cikket itt olvashatja!

Vissza
2011.
március
04. 12:31

A szisztolés és diasztolés érték

A szisztolés és diasztolés érték Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mind a két szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés érték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART