2012.
december
24. 20:10

Sok ezren tartanak Betlehembe a Születés templomához

Címkék:
Születés Temploma A betlehemi Születés temploma és a városban lévő zarándokút idén először már a világörökség részeként fogadta a turistákat és a keresztény zarándokokat, mivel júniusban az UNESCO felvette e helyszíneket is a listára. Jézus születésének hagyomány szerinti helye az első palesztin világörökségi helyszín, mióta 2011-ben a nemzetközi szervezet teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot.

A betlehemi ünneplés a török birodalom idején meghonosodott szokások szerint a jeruzsálemi latin pátriárka Betlehembe vonulásával kezdődött meg hétfő délután. A palesztin nemzetiségű, jordániai állampolgár Fuád Tuál pátriárkát, a Vatikán szentföldi képviselőjét hatalmas tömeg kísérte hagyományos útján. Tuál pátriárka homíliájában méltatta, hogy az ENSZ a közelmúltban nem-tag megfigyelő állam rangjára módosította Palesztina világszervezeti státusát.
"Az út (az államiság felé) még hosszú és közös erőfeszítést igényel" - mondta Tuál.

Az ünnepség részeként a templom előtti téren felvonultak a Ciszjordániából érkezett cserkészek, akiket a világ számos részéről érkezett, zsoltárokat és karácsonyi dalokat éneklő zarándokcsoportok színpompás tömege köszöntött.

Idén a templom előtti Jászol tér egyik fenyőfáját a szokásos ünnepi dekoráció helyett izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok fényképeivel díszítették fel szeretteik.

Idén három és félmillió beutazóval turisztikai rekordévet zár Izrael és a Palesztin Hatóság. A betlehemi hatóságok közlése szerint teljesen megtelt karácsonyra a város 34 szállodája, köztük az idén felépült 13 szálláshely. A palesztin turisztikai minisztérium idén körülbelül 75 ezer zarándokot vár karácsony napjaiban Betlehembe a világ minden tájáról.

A Születés templomát a görög és örmény ortodoxok, valamint a római katolikus egyház bonyolult együttműködése alatt irányítják. A hagyományos éjféli misét a ferencesek Szent Katalin templomában tartják, ahol várhatóan megjelenik Mahmúd Abbász palesztin elnök, Szalám Fajjád miniszterelnök és a jordániai külügyminiszter is.

A karácsonyi ünnepek alatt az izraeli hadsereg enyhített a várost körülvevő szigorú biztonsági intézkedéseken, megkönnyítik az átjutást a települést övező nyolc méter magas betonkerítés kapujánál.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART