2012.
december
21. 18:58

Sokadszor nem jött el a világvége

Címkék:
világvége A végítélet naptárkészítői az elmúlt kétezer évben legalább 183 pontos időpontot tűztek ki, mindhiába. A kudarcoknak számtalan áldozata volt, a hamis jövendölések miatt tömegek adták el mindenüket, vagy lettek öngyilkosok. December 21-ével a maja naptárkészítők is csatlakoztak a bukott világvége-jövendölők népes táborához. A CNN szerint egyébként pont ők nem hisznek abban, hogy ma lenne a világvége.

December 21-ével a maja naptárkészítők is csatlakoztak a bukott világvége-jövendölők népes táborához. Ismert jövendőmondók, mint Nostradamus, ezoterikus látnokok, mint Helena Blavatsky és keresztény kultuszalapítók, mint a jehovista mozgalom atyja, Charles Taze Russel vagy az adventisták előfutára, William Miller egyaránt elbuktak: az általuk kitűzött – és a kudarcok után többször korrigált – időpontok egyikében sem ért véget a világ, és nem jött el az apokalipszis. A Hetek legfrissebb számában néhány emlékezetes világvége jóst szedett csokorba.

100 millió dollárt költött Harold Camping keresztény rádiós műsorvezető és önjelölt végítélet-próféta 2011-ben arra, hogy figyelmeztesse a világot: május 21-én megtörténik az apokalipszis. „Ezen a szombati napon este 6 órakor 200 millió igaz hívőt egy hatalmas tűzgömb elragad a mennybe, majd ezt követően azonnal a földi civilizációt elpusztítja egy hatalmas földrengéssorozat.” Camping persze nem a saját pénzét áldozta a világméretű óriásplakát- és médiakampányra. A pénzt azok a szerencsétlen, becsapott emberek adták össze, akik Camping víziója miatt mindenüket feladták, és táblával a nyakukban járták a nagyvárosok utcáit. Május 22-én, egy nappal a világvége után, Harold Camping műsorában szenvtelen hangon bejelentette, hogy az emberiség még kapott egy utolsó esélyt, így az ítélet csak 2011. október 21-én következik be. Még ekkor is voltak, akik hittek neki, sőt műsora az újabb kudarc ellenére is folytatódott, egészen idén tavaszig, amikor az idős rádiós agyvérzést kapott, és kénytelen volt visszavonulni.

Középkori próbálkozók

Az elmúlt két évezred történelmében eddig a legtöbb téves dátumot katolikus papok és szerzetesek tűzték ki, bár az utóbbi 500 évben a különböző protestáns irányzatok képviselői is nagy lendülettel igyekeztek felzárkózni. A legutóbbi száz év pedig egyértelműen az ezoterikus jövendőmondóké és világvége-guruké volt.

A 4. század elején Pannóniában, a mai Szombathely területén álló Savaria városában született Tours-i Szent Márton. A hajdani püspök ma Franciaország védőszentje, és Spanyolországtól Magyarországig egész Európában ápolják kultuszát. Szent Márton 375-ben kijelentette, hogy a világ Krisztus után 400-ban véget ér.

Kétszáz évvel később szintén Tours püspöke, Szent Gergely azt prófétálta, hogy a világvége 799 és 806 között jön el. Az első ezredforduló előtt maga II. Szilveszter pápa jelölte ki a dátumot, és az új millennium első napjára jövendölte a véget. III. Ince pápa is osztott-szorzott: neki 1284 jött ki az apokalipszis dátumára, ami tudvalevőleg az iszlám megjelenése utáni 666. esztendő.

Az első „protestáns világvége” 1525-ben jött el, amit az anabaptista Münzer Tamás tűzött ki. Luther is úgy tartotta, hogy az apokalipszis legkésőbb 1600-ig bekövetkezik. Egy Ágoston-rendi volt szerzetestársa, Michael Steifel, képzett matematikus lévén ennél sokkal precízebb volt: ő 1533. október 19-én reggel 8 órára tette az ítélet napjának eljövetelét. Steifel becsületére legyen mondva, amikor kiderült, hogy tévedett, felhagyott a jövendölésekkel, és visszatért a tudományhoz.

Világvége-rekordot állított fel a 19. században William Miller baptista hívő és amatőr Biblia-magyarázó. Miller 1843 és ’44 között egymás után négy dátumot is kijelölt Jézus visszajövetelére. Az utolsó időpont után nagy csalódás lett úrrá követőin, ám sokakat ez sem tántorított el a dátumkereséstől. Miller mozgalmából indult később a hetednapi adventizmus és a Jehova Tanúi felekezet is. Ez utóbbi lett a 20. századi tévedésrekorder: a jehovisták szerint a világvége kezdete 1941 vagy 1975 vagy 1984 vagy 1999 kellett volna, hogy legyen.

Csoportos öngyilkosságok

A második világháború után egyre véresebb tragédiák kísérték a paranoid jövendöléseket. A Népek Temploma-kultusz vezetője, Jim Jones 1967-re ígérte a pusztulást. Amikor ez nem jött el, 11 évvel később ő maga hozta el a végzetet követői számára. 914 híve követett el tömeges öngyilkosságot a guayanai őserdőben, köztük legalább 200 gyermek is volt, akiket megmérgeztek. A világvége-fóbiát ettől kezdve sorozatosan kísérték csoportos öngyilkosságok: a Menny Kapuja-kultusz vezetője azt állította, hogy a Hale-Bopp üstökös mögött rejtőző űrhajóra lehet feljutni az által, ha a hívők maguk mögött hagyják a földi testüket.

Az „utazásra” 1997-ben 38 ember jelentkezett. Az egyforma fekete ruhát és sportcipőt viselő holttestek mellett a nyomozók egyencsomagot találtak, benne személyi adatokkal és néhány dollárral- olvasható a Hetek pénteken megjelenő számában.

A Nap nem fog kinyírni minket

A csillagászok szerint nyugalmas napunk lesz pénteken, semmi sem utal arra, hogy meteorit csapódna be, vagy kontinensek ütköznének egymásnak, de még a Naptól sem kell félnünk. „Napkitörés? Annyira nyugodt a nap, hogy szerencsétlen már nem csinál semmit, nemhogy kinyír minket”- közölte Mizsér Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

A hatóságok világszerte felkészültek arra, hogy megakadályozzák, nehogy áldozatokat szedjen a világvége fóbia.

A CNN beszámolója szerint egyébként pont a maják nem hisznek abban, hogy a mai napon vége lesz a világnak. Legalábbis abban a mexikói városban, ahol több százan élnek közülük. A csendes települést Yaxunának hívják és mintegy 700 leszármazottja él itt a majáknak. Közülük senki nem gondolja, hogy ma lenne vége a világnak. Szerintük a sokat emlegetett naptár egy kulcsot jelent ahhoz, hogy fel lehessen dolgozni egy korszakváltást, ami most lesz. „Ez egy korszak. És szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk, hogy lesz vége”- jelentette ki Santos Esteban, aki szintén a mexikói Yaxuna lakója. "Sok ember azt mondja, hogy most vége lesz a világnak, de mi nem hiszünk ebben"- tette hozzá. A település egyébként ahhoz a területhez tartozik, ami a maják birodalma volt még évezredekkel ezelőtt.

Forrás: ATV.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART