2011.
november
17. 09:46

Sokkal tovább kell dolgozni, hogy a nyugdíj biztosítva legyen

dollár Az amerikai emberek felkészültek arra, hogy tovább dolgozzanak, annak érdekében, hogy több megtakarítást gyűjtsenek össze, amely a nyugdíjban jövedelem-kiegészítést jelenthet - derül ki a Wells Fargo felméréséből. A megkérdezettek 76 százaléka szerint szükség esetén sokkal fontosabb, hogy megtakarítást gyarapítsák, mint időben menjenek el nyugdíjba. Mindössze 20 százalék gondolkozik úgy, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár szent és sérthetetlen, és bármi legyen is, 65 éves korban elmennek nyugdíjba.

A felmérést a Wells Fargo olyan felnőttek körében végezte el, amelyek háztartási jövedelme, vagy vagyona 25 000 és 100 000 dollár között van.

Többek között ilyen és ehhez hasonló témákról is szó lesz a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. A félnapos eseményen a vagyonkezelési szektor megújulása áll a középpontban.

A bank elnökhelyettesem Joseph Ready szerint "a 80 az új 65", ami azt jelenti, hogy a kötelező 65 éves korhatár helyett nagyon sokan úgy látják, hogy sokkal tovább kell dolgozniuk, ha a megélhetésüket biztosítani akarják. Ez pedig egy nagyon éles váltás a korábbiakhoz képest.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ennyire emelkedik a korhatár, mindössze annyit, hogy az aktív időszaknak ki kell tolódnia. Jól mutatja ezt, hogy a válaszadók 74 százaléka a korhatár betöltése után is dolgozni fog, 39 százalék azért mert szüksége van a pénzre, miközben 35 százalék azért, mert egyszerűen akar dolgozni. Meglepő viszont, hogy a válaszadók 25 százaléka szerint 80 éves korukig kell dolgozniuk, mivel megfelelő megtakarítást nem gyűjtöttek össze.

A befektetéseket illetően is megoszlanak a vélemények, abban viszont egyetértés van, hogy a nyugdíj célú megtakarítás számára a tőzsde nem a legjobb hely. A válaszadók, ha 5000 dollárt felett dönthetnének, akkor 45 százalék csak betétben helyezné el az összeget, még akkor is szinte semmilyen hozamot nem tud rajta realizálni, miközben 50 százalék részvényeket és befektetési alapokat vásárolna.

A bank szakértője szerint jól látszik az embereken, hogy a tőkepiacokban megingott a bizalom, azonban nem nagyon van alternatíva a befektetési eszközök területén. A betétekkel szinte semekkora nyereséget nem lehet elérni, egy öt éves betét például 1,19 százalékot fizetett átlagosan évente. Az egy éves betét 0,35 százalékos hozamot hoz a legfrissebb számok szerint.

Igaz az amerikai emberek fejlett pénzügyi kultúrával rendelkeznek, mégis sokan alulbecsülik azt a különbséget (hiányt), ami az elvárt nyugdíjuk és a valóságos nyugdíjuk között tátong. A válaszadók szerint a nyugdíj környékén 25 000 dollárt gyűjtöttek össze, miközben a becslések szerint a hatékony jövedelem-kiegészítésre 350 000 dollárra lenne szükség.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART