2011.
november
16. 20:04

Soltész Miklós: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat

soltész miklós A novemberi nyugdíjkifizetéssel mindenki megkapja az infláció emelkedése miatt járó kiegészítést, és az özvegyi nyugdíjakat sem akarja senki elvenni - jelentette ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán a Zala Megyei Türjén.

Soltész Miklós a Kolping Idősek Ápoló, Gondozó Otthona fennállásának hatvanadik évfordulóján tartott ünnepségen közölte: novemberben mindenki megkapja az éves infláció emelkedése miatt járó hatszázalékos nyugdíjkiegészítést. Hozzátette: az özvegyi nyugdíjat ugyanúgy mindenki megkapja a jövőben is, "senki nem akarja és nem is fogja tőlük elvenni".

Az államtitkár az egyházi működtetésű idősotthon ünnepségén beszélt arról is, hogy az intézmény 1951-es megnyitása előtt elűzték az épületből a premontreieket, de azóta szerencsére visszatérhettek a rendek. Sajnos létszámukban sokat veszítettek, miközben sokkal több feladatuk is van, mint a múltban - tette hozzá.
Arra bíztatta az otthon jelenlegi fenntartóját és működtetőjét, a Zala Megyei Önkormányzatot és a Kolping szervezetet, hogy pályázzanak a mára leromlott állapotú épület felújítására, korszerűsítésére. Úgy fogalmazott: szükség van arra, hogy méltó körülmények között, könnyebben fenntartható és korszerűbb körülményeket biztosító feltételek között folyjon az idősek ellátása.

"Nagyobb türelem kell az idősekhez, mint a fiatalokhoz"

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy 2004-től vesz részt a jelenleg 68 idős embert gondozó intézmény működtetésében az egyházi szervezet. Sajnálatos módon a megyei önkormányzatok évekig ki voltak zárva a hasonló intézmények felújítására szóló pályázatokból, de a lehetőségeken sokat javít, hogy januártól nem a megyei önkormányzat, hanem a megyei kormányhivatal lesz a fenntartó.
Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az idősek ellátása nagyon nagy feladat, miután ebben a korban sokszor már "elhagyják az erények" az embert, éppen ezért igénylik ők a legtöbb törődést. Fazekas Zoltán Márton premontrei kanonok ugyancsak a gondozók megbecsülésének hangot adva arról beszélt: nagyobb türelem kell az idősekkel való bánáshoz, mint a fiatalokkal történő foglalkozáshoz.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
október
27. 10:13

Elvehetik az "özvegyit"

Elvehetik az "özvegyit" Mivel támogatásként adja a jövőben a kormány az özvegyek nyugdíját és az árvák ellátását, ezeket visszamenőleg is elvehetik vagy csökkenthetik. Azt, hogy "csak" támogatás jár, a januártól életbe lépő új alkotmány tartalmazza, és módosítását egyelőre nem tervezi a kabinet. Hasonló bizonytalanság van a rokkantnyugdíjasok jövőjével kapcsolatban is. Nyilvánosságra hozta a kabinet, hogy mennyit spórolna rajtuk, de azt nem, hogy milyen ellátási kategóriák maradnak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART