2012.
december
16. 13:46

Somló:a zenészeknek sanyarúak a nyugdíjas évek

Címkék:
Somló Tamás Somló Tamás a TV2 The Voice című tehetségkutatójának mestereként tűnik fel péntekenként a képernyőn. Az LGT együttes zenésze beszélt változatos, sikeres pályájáról és arról, hogy nem éppen gondtalanok a nyugdíjas évei.

- Zenélésből sosem lehetett megélni. Akinek nincs négy-ötszáz szerzeménye vagy nem írt musicaleket, az még csak jogdíjra sem számíthat. Hajdanán nem gondoltunk a jövőre. A rendszerváltozás süllyesztőiben eltűntek a dokumentumok, amelyek bennünket igazolnának. Amit levont a gázsinkból a koncertszervező iroda, az nem dobta meg a nyugdíjalapot, ha egyáltalán be lett fizetve. Így aztán a hazai könnyűzene jelesei öregkorukra szánalmas jogosultságra számíthatnak. Mivel mindkét fiam játszik zenekarban, próbálom őket meggyőzni, ne kergessenek túl nagy illúziókat. De mára annyira beépült a fiatalok életébe a zene, hogy lassan mindenki meg akarja mutatni magát - mondta Somló Tamás, aki sajnálja, hogy lassan már lemezt sem érdemes készíteni.

- Azt tapasztalom, hogy a fiatal előadók nem komplett anyaggal, hanem csak egy-egy nótával próbálkoznak. Felteszik a zenei megosztóra, és már lehet is letölteni. Itt nem feltétlenül a minőség számít, hanem a kattintások gyakorisága. Nehéz tudomásul venni, hogy mára a CD-nek befellegzett, lemezboltokat sem nagyon találni. Nagynevű nemzetközi kiadók szűntek meg, ami az egész zenésztársadalmat fájdalmasan érinti - hangsúlyozta a rockzenész, aki szerint ennek ellenére szükség van tehetségkutató műsorokra, csak nem ilyen sűrűn.

- Elég lenne két-háromévente, hogy ne oltsák ki egymást. A TV2 The Voice című szériáját zenész-szakmailag értékesnek és célravezetőnek tartom, ezért is vállaltam benne szerepet. A hang szentesíti a célt. Olyan született tehetségek bukkantak fel, akik eddig valami miatt nem mertek kiállni a reflektorfénybe, de találkoztunk ismerős arcokkal is. Nekünk nincs más dolgunk, mint kiválasztani a legkarakteresebb hangú énekest, keresni és megtalálni köztük Magyarország hangját. Csak a fülünkre vagyunk hagyatkozva. Nagy drámák várhatók: meghasad a szívünk, ha valakitől el kell búcsúznunk. Mivel az énekhangok között csak nüansznyi különbségek vannak, nem könnyű "vérbíráskodni". De hát ezt az első perctől kezdve tudtuk - zárta Somló Tamás.

Forrás: ujasz.hu-szabadföld.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART