2012.
december
15. 10:10

Soron kívül intézkednek a törvénytelenül kirúgott bírák ügyében

Címkék:
Handó Tünde Soron kívüli eljárásban intézkedett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az idén nyugdíjazott bírák munkaügyi pereiben eddig jogerőre emelkedett ítéletek alapján, és megkezdte a bírák ismételt kinevezésére vonatkozó előterjesztések megküldését Áder János köztársasági elnökhöz - közölte a hivatal honlapján pénteken.

Az OBH elnöke 2013. január 1-jével tett javaslatot a bírák határozatlan időtartamra szóló kinevezésére.

A 2996 fős bírói karból 231 bíró jogviszonya szűnt meg az Alkotmánybíróság határozata által hatályon kívül helyezett törvényi rendelkezés alapján.

Az OBH honlapján olvasható közlemény arra is kitér, hogy a felmentett bírák közül 186-an a felmentés időpontjában - saját korábbi kérelmükre tekintettel - már nyugdíjasként, nyugdíjuk folyósítása mellett dolgoztak.

Az érintett bírák közül 164-en fordultak munkaügyi bírósághoz. Az eljárásokban a hivatal a hatályos jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével jár el - közölte az OBH.

"A jogerős ítéletek rendelkezéseit az Országos Bírósági Hivatal elnökének és az érintett bíróságoknak éppúgy kötelességük végrehajtani, mint a jogkereső állampolgároknak. Ezért az OBH elnöke soron kívüli eljárásban intézkedett - és intézkedik a jövőben is - az érintett bírák ismételt kinevezése iránt" - olvasható a hivatal közleményében.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
július
19. 11:07

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani!

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani! Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában csütörtökön a bírák nyugdíjazási szabályainak alkotmányellenességéről szóló Ab-határozat kapcsán.
Tovább
2012.
november
06. 11:48

Bírák nyugdíjazása - Uniós jogot sértett Magyarország

Bírák nyugdíjazása - Uniós jogot sértett Magyarország A kormány tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét, amely kimondta, hogy uniós jogot sértett a magyar bírák nyugdíjazása - közölte Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Hangsúlyozták, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik. A kormány egyebekben nem kívánja kommentálni a döntést.
Tovább
2011.
április
19. 09:30

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez

Bírói egyesület: átmeneti rendelkezések kellenek az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez A Magyar Bírói Egyesület közleményében azt írta: a bírói nyugdíjkorhatár tekintetében bekövetkező változások hatályba lépéséhez és az ezt követően szükségessé váló intézkedések megtételéhez olyan átmeneti rendelkezések meghozatala szükséges, amelyek biztosítják az igazságszolgáltatás további zavartalan működését és orvosolják a bírói kar egy részét érintő hátrányos intézkedéseket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART