2011.
szeptember
07. 16:10

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet

Címkék:
Soros György Soros György szerint a most kibontakozó válság sokkal rosszabb lehet, mint amit a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlése után megtapasztalhatott a világ. Ha egy nagy európai bank bedől, amire van esély, az az akkori pániknál is nagyobb horrort hozhat a pénzpiacokon.

Ez a válság sokkal rosszabb lehet, mint a Lehman Brothers bedőlését követő hitelezési jégkorszak, a bizonytalanság kezelése európai szintű pénzügyi irányítást kívánna, de ma nincs ilyen felhatalmazású szervezet - szögezte le Soros György magyar származású üzletember a CNBC tudósítása szerint.

Miközben a döntéshozók próbálják legyűrni az eurózóna adósságválságát, fennáll a veszélye annak, hogy az egyik nagybank fizetésképtelenné válik, ami éppen olyan pánikhullámot indítana el, és ugyanúgy a bankközi hitelezés lefagyását eredményezné, mint a Lehman három évvel ezelőtti összeomlása - folytatja elemzését a hírportál. Az európai politikusok ugyan több száz milliárd eurós segélycsomagokkal próbálják megmenteni a bajban lévő országokat - s ezzel megelőzni, hogy a bankok kezében lévő kockázatos államkötvények teljesen elveszítsék értéküket, ami a valamelyik pénzintézet csődjéhez vezethet -, de a kérdés ennek ellenére nyitott: képesek-e túlélni nagy állami adósaik válságát a hitelező bankok?

Hiperóvatossá váltak az amerikai bankok

Az amerikai pénzintézetek mindenesetre hiperóvatossá váltak, visszafogják az európai társaiknak nyújtott rövid távú hitelezésüket és egyes esetekben minden más közös üzlettől is tartózkodnak. A tíz legnagyobb amerikai pénzpiaci alap júliusban kilenc százalékkal, 30 milliárd dollárral mérsékelte európai pénzintézetekkel kötött üzletei értékét, miután júniusban már ötödével megvágta azt - derült ki a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) hétfői jelentéséből. Mindez csak fokozza az európai bankok finanszírozási problémáit, ám ha az öreg kontinensen kitör egy pénzügyi válság, az azonnal visszahat az Újvilágra is.

Ezt a kockázatot csak növeli, hogy minden óvatosság ellenére jelentősek az amerikai pénzügyi szektor európai befektetései. A JP Morgan Chase például a második negyedév végén 49 milliárd dollár értékben tartott nyilván olyan üzleteket könyveiben, amelyeket francia bankokkal kötött, a Citigroupnál 44 milliárd, a Bank of Americánál 20 milliárd dollár volt ez ez érték. Ez azért érdekes, mert a francia pénzintézetek kezében van a legtöbb sérülékeny európai államkötvény, azaz különösen kockázatos velük üzletelni.

A párizsi kormány ezt felismerve próbálja védeni az ország pénzügyi rendszerét. A múlt hónapban például ideiglenesen betiltották a shortolást, miután a döntéshozók arra a következtetésre jutottak, hogy a Société Générale (SocGen) - amelyről olyan hírek keringtek, hogy fizetésképtelenné válhat - túl nagy bank ahhoz, hogy csődbe mehessen.

Tagadják a bajt, de...

A SocGen részvényei azonban továbbra is esnek, mivel a befektetők úgy látják, hogy - hasonlóan a PNP Paribas-hoz és más francia nagybankokhoz - nehezen jut dollárhoz, s ezért gondjai vannak amerikai és más dollárban kötött üzletei finanszírozásával. A pénzintézet vezetősége tagadja, hogy bajban lennének és elemzők szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a bank forrásokhoz juthat az Európai Központi Banktól (ECB) is.

A baljós árnyak sorába illik viszont az egyik legnagyobb spanyol takarékbank, a Caja de Ahorros del Mediterráneo tegnapi bejelentése, miszerint rossz hiteleinek aránya teljes követelésállományához viszonyítva 19 százalékra nőtt a tavaly év végi kilenc százalékról.

A kormányok a bankok zsebében

Árnyaltabbá teszi a sötét jövőképet, hogy az európai pénzintézetek egyelőre óriási összeget tartanak az ECB-nél az igen alacsony betéti kamat ellenére. Kedden166 milliárd eurójuk volt a biztonságba helyezve, ami arra utal, hogy egyiküket sem fenyegeti közvetlenül a fizetésképtelenség réme. A kockázatot így az jelenti, hogy az európai kormányok kénytelenek elutasítani a bankok feltőkésítését, mivel egyszerűen nincs pénzük. Így viszont - ahogy Daniel Gros, a brüsszeli European Policy Studies igazgatója fogalmaz - bankjaik zsebében vannak.

A 2008-as válságkezelésben az USA-ban és Nagy-Britanniában kulcsszerepet játszott a pénzintézetek kikényszerített feltőkésítése. A két ország vezetői már akkor arra biztatták európai kollégáikat, hogy hozzanak ugyanilyen döntéseket...

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
szeptember
06. 15:31

Az euró jövőjéről

Az euró jövőjéről A II. világháború utáni időszak legfelelőtlenebb politikai kezdeményezései közé tartozott az európai valutaunió létrehozásról szóló döntés - írta hétfőn megjelent cikkében Lord Nigel Lawson, a brit Konzervatív Párt egyik legnagyobb tekintélyű veteránja, aki szerint fel kell hagyni a valutaunióhoz szükséges föderatív európai állam ideájával.
Tovább
2011.
szeptember
04. 13:25

Közel 20%-os száguldást jósol a nyugdíjas guru

Közel 20%-os száguldást jósol a nyugdíjas guru A Wall Street egyik legkiválóbb elemzője 18%-os emelkedést vár a piacoktól az elkövetkezendő félévben. Ha igaza lesz, jövő év februárjában a Dow Jones 13 600 pont környékére, míg az S&P 500 1420 pontra várható - írja a Marketwatch.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART