2011.
július
27. 10:12

Soros bezárta alapját és nyugdíjba vonult

Címkék:
Soros György A magyar származású befektetési guru 81 éves korában úgy tűnik, hogy tényleg kisnyugdíjas lesz, és felhagy az aktív vagyonkezeléssel. Az alapkezelője visszafizeti a külső befektetők pénzét és csak a családi vagyont kezeli tovább a Bloomberg hírügynökség szerint.

Soros György már hosszabb ideje kereste az utódát, több név is felmerült, de a végső döntés a cég bezárása lett. Az alap befektetéseit eddig vezénylő Keith Anderson távozik a 25.5 mrd-t kezelő Quantum alapkezelőtől, s ezzel párhuzamosan Soros két fia kerül az elnökhelyettesi pozícióba. Soros a Forbes magazin 2010. szeptemberi listája szerint az Egyesült Államok 14., a világ 35. leggazdagabb embere, vagyona 14,2 mrd dollár.

A híres spekuláns még 1947-ben vándorolt ki az Egyesült Királyságba, ahol 1952-ben diplomázott a London School of Economicson, majd 1956-ban az USA-ba költözött. Ott először filozófiával foglalkozott, valamint egy évtizeden keresztül egy tőzsdei cégnél alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. Végül 1969-ben megalapította a Quantum alapkezelőt, befektetési filozófiáját egy mondatban talán úgy lehet összefoglalni, hogy vitatta azt, hogy a pénzpiacok az egyensúly felé tartanának, és hogy az erre alapított gazdaságpolitikák sikeresek lehetnének. Igazán híressé 1992-ben vált a font elleni támadásával, az úgynevezett „fekete szerdán” masszív spekulációval kiütötte az angol fontot az akkori európai átváltási mechanizmusból, és ezen hatalmas összeget keresett. Magyarországon nagy port vert fel az OTP részvények elleni támadás (egy napon belül 22%-os zuhanás), amelyet a PSZÁF több száz millió forintos bírsággal díjazott. Soros elhatárolódott az ügylettől, elmondása szerint nem tudott az alapnál akkor már a konkrét befektetési döntésekről.

Sikerességét legjobban a puszta számok jelzik átlagban is évente közel 20 százalékos hozamot produkált befektetőinek. Befektetőként az utolsó nagy kalandja az amerikai jelzáloghitel válság volt, amelyből a kevés kivételek egyikeként pozitív hozammal jött ki az alapja. Az idei év azonban eddig nem sikerült túl fényesre, az alap vagyonának 75 százalékát készpénzre váltotta az alap kezelője, jobb befektetési lehetőségekre várva. Soros döntésében szerepe van annak is, hogy 2012-től új szabályok lépnek életbe az Egyesült Államokban és a fedezeti alapoknak regisztrálniuk kell magukat a felügyeletnél, valamint információkat kell szolgáltatniuk tevékenységükről.

Forrás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART