2012.
április
12. 18:14

Soros: csendes halál vár ránk

Címkék:
Soros György Az eurózóna jövőjéről írt cikket Soros György a Financial Timesban, a magyar befektető szerint jelen állás szerint hosszú stagnálás vár az euróövezetre vagy a teljes felbomlás, radikális intézkedésekkel viszont még megoldható a kritikus helyzet. A fő probléma az, hogy az EKB nem tudta a fundamentális bajokat orvosolni, a fiskális politikák különbözőségei miatt nem hogy csökkenne, hanem nő a hitelező és adós országok közötti különbség.

Az egyetlen megoldás az, ha a politikusok belátják, hogy rossz utat követtek, és radikális reformokat indítanak el. Végső következtetése Sorosnak is az, hogy a szorosabb fiskális integráció nélkül lehetetlenség kikerülni a kátyúból, azonban számos helyen javításra szorul az európai szabályozási környezet.

Az európai adósságválság újra fellángolt, hiszen az Európai Központi Bank a hosszabb távú refinanszírozási programjával az alapvető, és a felszín alatt megbújó problémákra nem tudott megoldást adni. A látszatintézkedés igaz a részvénypiacokon a 2011 őszi esések után nagyobb emelkedést hozott, azonban mivel a fundamentumok változatlanok nem sok jóra számíthat az eurózóna - írja Soros György a Financial Timesban.

A magyar származású dollármilliárdos befektető, Soros György szerint a szőnyeg alá söpört problémák megoldatlanok, az eurózóna kettészakadt, a hitelező és az adós országok közötti rés egyre nagyobbá válik. Mint írta, az adósságválság Európában egy új fázisba ért, amely nem olyan vad, mint a korábbi heves tőkepiaci eseményekkor, azonban sokkal rosszabb, hiszen lassú halálra ítéli euróövezetet.

A válság kirobbanásakor elképzelhetetlen volt, hogy az eurózóna felbomoljon, hiszen az totális katasztrófával járt volna. Viszont a válságot követően egyértelműen kialakult egy folyamat, ami a közös gondolkozás helyett inkább egyes országokra, és azok problémáira koncentrált, vagyis a közös érdekekkel szemben egyre inkább előtérbe kerülnek az egyéni érdekek. Az LTRO például kifejezetten a spanyol és olasz bankok számára adott megoldást, miközben a kötvénycsere is speciálisan a görögökre volt szabva. +Ez a helyzet hosszabb távon oda vezet, hogy az eurózóna szétesik, hiszen ami az egyik országnak jó, az a másiknak nem feltétlenül.

A Bundesbank már korábban érzékelte a veszélyt, nem csoda, hogy most a pénzkínálat kontrollálatlan növelése ellen kampányolnak, és olyan lépéseket akarnak tenni, amely korlátot szab a veszteségeknek egy esetlegesen eurózóna felbomláskor. Ez a trend viszont gyorsan egy öngerjesztővé válhat.

A Bundesbank már el is kezdte a hitelezési feltételek szigorítását, ami akkor jó lépés lenne, ha Németország egy különálló ország lenne, viszont így nehéz helyzetbe sodorják a súlyosan eladósodott perifériás országokat, hiszen a recesszió elkerülése érdekében nagyon nagy szükségük lenne a német támogatásra hitelezési oldalon. Az eldőlt dominó nem áll meg, a periféria országok a kedvezőtlen gazdasági és finanszírozási környezetben olyan intézkedésekre kényszerülnek, amely mélyíti a recessziót, és növeli az államadósságot.

Az eurózóna éppen ezért egy hosszú gazdasági stagnálás vagy még rosszabb forgatókönyv elé néz. Számos országban lehetett hasonló következményeket látni, elég csak a latin-amerikai országokra, vagy Japánra gondolni, ahol a válságos időszakokat hosszú évekig vagy évtizedekig tartó stagnálás követett. Az eurózóna fő problémája éppen az, hogy nem egyetlen ország alkotja, ezért a gazdaságpolitikai lépések is kényszerűségből egyes országoknak használnak, míg más országoknak nem, ami a túlélést valószínűtlenné teszi.

Mi lehet a kiút?

Az egyetlen menekülési út Európa számára, ha felismerik, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika nemkívánatos eredményekkel jár, és meg kell változtatni. Először is, az eurózóna irányítási szabályai megbuktak, radikálisan át kell őket dolgozni. A jelenlegi status quo fenntartása nem működik, hiszen csak ront a helyzeten. Másodszor, a mostani szituáció rendellenességeket és átláthatatlanságot szül az eurózónában, és rendkívüli intézkedésekre van szükség, hogy visszaálljon minden a rendes kerékvágásba. Végül az új szabályoknak olyannak kell lenniük, amely a pénzügyi piacok instabilitását is képes kezelni.

Soros György szerint a helyzet tartós megoldását mindenképpen a fiskális oldalon kell kezdeni, véleménye szerint például az egyes adósság kategóriák és költségvetési tételek között is szükségszerű különbséget tenni, a rendezett elszámolások betartásáért, és a csalások elkerüléséért egy európai hatóságnak kéne felelősséget vállalnia. Ezen felül fontos lenne, hogy az államadósság-csökkentést is be lehessen tartatni, egy olyan rendszert kellene kidolgozni, amely a tagállamokat jutalmazná adósságcsökkentés esetén, míg a szabályok megsértése esetén szankciókat léptet életbe, az elszámolásokat pedig egy speciális vállalat intézné.

Ezek természetesen csak javaslatok, amelyek valószínűleg nem is mennének át a gyakorlatba, viszont Soros ezzel is arra akart utalni, hogy a jelenlegi folyamatok fenntarthatatlanok, új koncepcióra van szükség. Ennek központi elemének kell lennie a szorosabb fiskális integrációnak, hiszen az országok közötti széthúzás, és különböző érdekek nagyon rossz irányba viszik az eurózónát.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
2011.
július
27. 10:12

Soros bezárta alapját és nyugdíjba vonult

Soros bezárta alapját és nyugdíjba vonult A magyar származású befektetési guru 81 éves korában úgy tűnik, hogy tényleg kisnyugdíjas lesz, és felhagy az aktív vagyonkezeléssel. Az alapkezelője visszafizeti a külső befektetők pénzét és csak a családi vagyont kezeli tovább a Bloomberg hírügynökség szerint.
Tovább
2011.
október
02. 17:03

Soros megoldaná ?

Soros megoldaná ? Soros György a globális válság megelőzésére vonatkozó elképzeléseit három lépésben vázolta a Finacial Times című brit napilapban.
Tovább
2011.
szeptember
22. 09:26

Soros nyugdíjasként lett a 7. leggazdagabb amerikai

Soros nyugdíjasként lett a 7. leggazdagabb amerikai Kifejezetten jól ment tavaly a hedge fund kezelőknek, többen közülük nagyot ugrottak előre a Forbes magazin leggazdagabbak listáján. Kiemelkedik közülük Soros György, aki ugyan már nyugdíjas, de cége, a Soros Fund Management igen jól forgatta a befektetők pénzét. A Forbes szerint Soros vagyonkája szerény 8 milliárd dollárral gyarapodott tavaly, 22 milliárdra, ami a 7. helyre repítette a magyar származású befektetőgurut.
Tovább
2011.
szeptember
07. 16:10

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet

Soros: a 2008-asnál is rettenetesebb válság jöhet Soros György szerint a most kibontakozó válság sokkal rosszabb lehet, mint amit a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlése után megtapasztalhatott a világ. Ha egy nagy európai bank bedől, amire van esély, az az akkori pániknál is nagyobb horrort hozhat a pénzpiacokon.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART