2013.
szeptember
18. 08:37

Spórolásra szólít fel a holland király

Címkék:
Vilmos Sándor A hágai parlament két háza előtt a hagyományoknak megfelelően, a politikai évad őszi kezdetekor elhangzott beszédében Vilmos Sándor arra figyelmeztetett, hogy az öt évvel ezelőtt kezdődött nemzetközi gazdasági válság következményei mind erősebben érződnek, ezért újabb megtakarításokra van szükség.

Hollandiában a trónbeszéd egyben a kormány által kidolgozott következő évi költségvetési tervezet ismertetését is jelenti. Jeroen Dijsselbloem pénzügyminiszter - aki egyben az euróval fizető országok pénzügyminisztereit összefogó testület, az eurócsoport elnöke is - olyan büdzsét állított össze, amely figyelembe veszi, hogy a holland gazdaság immár harmadik negyedéve recesszióban van, és ennek megfelelően a korábban tervezett 12 milliárd eurós kiadáscsökkentéshez képest további hat milliárd eurós lefaragást irányoz elő a közkiadásokban.
Tavaly 4,1 százalékos volt a holland költségvetési hiány, és ezt jövőre 3,3 százalékra akarják leszorítani.

A király arról is szólt a - voltaképpen a kormányzat által megírt - trónbeszédben, hogy át kell alakítani a szociális kiadások szerkezetét, valamint munkaerőpiaci reformokat kell megvalósítani. A beszéd egyik gondolata az volt, hogy visszavonhatatlanul véget ért "a klasszikus jóléti állam" időszaka, és úgynevezett "részvételi társadalom" kialakítására van szükség, amelyben az emberek a korábbinál nagyobb mértékben gondoskodnak saját maguk a sorsukról.

Vilmos Sándor most mondott először trónbeszédet, miután anyja, Beatrix királynő áprilisi lemondása után Hollandia uralkodója lett.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART