2011.
december
20. 12:09

Stabilitás: új műsorhoz új elnök kell

Bába Julianna Ma reggel elfogadta a parlament a társadalombiztosítási törvény módosítását, ebben az áll, hogy a munkavállalói 10 százalékos nyugdíjjárulék 2012 elejétől az államhoz fog befolyni, és nem a pénztárakhoz. A pénztárakhoz tehát kötelezően már nem fognak havi befizetések érkezni, azonban a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjai saját hozzájárulásuk alapján fenntartsák a tagságukat, és önkéntes befizetéseikkel támogassák a pénztárukat - mondta el Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, aki 2012. január elsejével lemond a posztjáról. Helyét átmenetileg Borza Gábor, jelenlegi alelnök veszi át.

A jelenlegi 8-10 magánnyugdíjpénztár nem fog fennmaradni jelenlegi formájában, azon dolgozunk, hogy a maradék 100 ezer tag számára egy alternatívát biztosítsunk - tette hozzá az elnök. Véleményük szerint még nagyon sok elvarratlan szál van, sok részletszabály csak később fog kiderülni. Az biztos, hogy a friss szabályok alapján már lehetőség van arra, hogy egy magánnyugdíjpénztár tagja önkéntesen fizessen be, ez pedig megadja a lehetőségét annak, hogy egy önkormányzati modell szerint működő szektor maradjon fenn.

A fő probléma viszont még mindig adott, a pénztáraknak befizetés arányos bevételekből kell a vagyonarányos kiadásaikat finanszírozni. A szektor veszteségesen működik, hiszen friss befizetések nincsenek, a rendszer átalakítása egy sokkal alacsonyabb költségszintre pedig pénzbe került, nem beszélve arról, hogy a működést az új helyzethez racionalizálni kellett. A szektor működéséhez elengedhetetlen, hogy új befizetés érkezzen, hiszen ebből lehet bevételeket szerezni, azonban a jogszabályi környezet teljes megismerése után lehet csak végső ítéletet mondani.

Jelenleg is vizsgálják a jogorvoslati lehetőségeket, ahogy az elnök elmondta, a kormány adminisztratív úton teljesen ellehetetlenítette a szektort. A diszkrimináció miatt jövő januárban magánszemélyként folytatják a harcot.

Bába Julianna a sajtótájékoztató végén azt is elmondta, hogy 2012. január elsejei hatállyal lemond a pozíciójáról, helyét átmeneti jelleggel Borza Gábor alelnök veszi át, amíg az új vezető kinevezésre nem kerül. Azért jutott erre a következtetésre a jelenlegi elnök, mivel úgy gondolta, hogy az ő személye a kormánnyal való kompromisszum keresésében inkább hátrányt jelent, mint előnyt. Ez a kérdéskör viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a szektor - akár a magán, akár az önkéntes pillér - emelkedő pályára állhasson.

Forrás: MTI/portfolio.hu

Vissza
2011.
december
18. 04:35

Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása

Elkezdődött az egyéni nyugdíjszámlák kidolgozása A Fidesz szerint a késedelembe esett adósok számára kiemelten fontos a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodás. Az egyéni nyugdíjszámla-rendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük.
Tovább
2011.
december
15. 17:03

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak Jövőre is az állami nyugdíjalapba tereli át a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseket arra hivatkozva, hogy az ebből befolyó 48 milliárd forintra szükség van a költségvetési hiány tartásához - közölte mai tájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség megdöbbenéssel értesült a kormányzati elképzelésekről. Ez a lépés a magánpénztári szektor végét jelentheti. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.
Tovább
2011.
december
19. 18:13

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART