2011.
június
30. 11:38

Strasbuorgba készülnek a magyar bírák

paragrafus Várhatóan ma az Alkotmánybírósághoz fordul több tucat bíró, miután az államfő aláírta és a Magyar Közlönyben ki is hirdették a bírói nyugdíjkorhatárra illetve a szervezeten belüli kinevezési moratóriumra vonatkozó törvényt –írja a Népszava. A bírók sok reményt nem fűznek a testülethez, így egyénenként már arra is készülnek, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak.

Schmitt Pál államfő aláírta, a hétfői Magyar Közlönyben pedig megjelent az egyes jogállási törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló, tehát a bírói nyugdíjkorhatár drasztikus csökkentését, illetve a féléves kinevezési moratóriumot magával hozó jogszabály. Mindez azt jelenti, hogy a köztársasági elnök semmibe vette a bírók múlt héten hozzá intézet levelét, és mérlegelés nélkül aláírta a bírák emberi méltóságát, magán- és családi életét, jó hírnevét, munkához és tulajdonhoz való jogát is sértő jogszabályt. A már kihirdetett, és egyes részeitől eltekintve életbe is lépett jogszabály ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul több tucat, vagy akár több száz bíró.

Mint ismert, a fideszes Lázár János és Varga István jegyezte törvénymódosítás szerint 2012. január 1-jétől a legfőbb ügyész és a Legfelsőbb Bíróság (LB) - addigra a Kúria - elnökének kivételével az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonya az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik. Az eddig hatályos törvények értelmében az ügyészek és a bírák esetében a felső korhatár 70 év volt, az új szabály alapján azonban már jövőre a 62. év lesz, így csak 2012-ben több száz, öt éven belül pedig mintegy ezer bírónak kell távoznia a pályáról.

Mindez nem csupán a bírói szervezetben okoz súlyos zavart, hanem egzisztenciális válságba sodor többeket, ráadásul az igazságszolgáltatás függetlenségén is komoly csorbát ejt, hiszen bírókat mozdít el posztjukról. Az államfőnek címzett levélben - melyre Schmitt még csak nem is reagált - a bírók ismertették azokat az alkotmányos aggályokat, melyeket a ma benyújtani tervezett alkotmánybírósági beadványuk is tartalmaz. Információink szerint az LB egyes vezető tagjaitól kezdve egészen vidéki bírákig, nagyon tekintélyes névsor írja alá a dokumentumot, sokan úgy, hogy még csak nem is érintettek közvetlenül.

Mint megírtuk, a bírók egy tartalmas, 27 oldalas panasszal fordulnak az Ab-hoz, a dokumentumban pedig kimondják, hogy az 1952 előtt született bírák jogviszonyának megszüntetése diszkriminatív. Bármiféle életkor szerinti diszkrimináció pedig, a mai és az új alaptörvénnyel is ellentétes, nemzetközi egyezményekbe, de még Európai Uniós alapokmányokba is ütközik. A törvény összességében is súlyos, sőt kézzelfogható csapás az igazságszolgáltatás szervezetének függetlenségére, az állam ugyanis szabályosan kinevezett bírókat mozdít el posztjukról.

Informátoraink szerint nem az Ab - várhatóan egyébként a bírók helyzetére nézve negatív, vagy éppen késői - határozathozatala a végső cél. A közvetlenül érintettek ugyanis már arra készülnek, hogy egyénenként fordulnak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, miután januárban hatályossá válik az őket eltávolító rendelkezés. Mások is nemzetközi igazságszolgáltatási szervezetektől várnak valódi jogsegélyt.

A bíráknak ugyanis lehetőségük van élni az Európai Parlamenthez (EP) intézett petícióval, és nem haboznak ezt megtenni (ez a napokban meg is történhet). Információink szerint a dokumentum a többi között felidézi, hogy Baka András főbíró már áprilisban levelet írt a miniszterelnöknek, melyben kifejtette: veszélyben látja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Forrásunk szerint az EP-hez intézett, több tucat vezető beosztású, nagy tekintélyű bíró által aláírt petíciónak biztosan lesz hatása; már ősszel napirendre tűzhetik az ügyet, vizsgálóbizottság alakulhat, de mindenekelőtt várhatóan az Európai Bizottsághoz fordul majd az EP. Ha pedig a bizottság vizsgálatot indít, az nagy valószínűséggel magával vonja, hogy a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság eljárást kezd a magyar állam, illetve az Orbán-kormány ellen.

LB: alkotmányellenes a Fidesz terve

Több ponton is alkotmányellenesnek tartja a büntetőeljárási törvény tervezett módosítását az LB büntetőkollégiuma. Az igazságügyi tárcának már június elején megküldött állásfoglalásuk szerint a törvényjavaslat szűkíti a nyomozás során hozott egyes határozattípusok elleni panaszjogot, és gyakorlatilag megfordítja a jogorvoslati jogot, és a bírákra nézve több ponton sértő. A nyilvánosságra került 32 oldalas vélemény "a törvényjavaslat alkotmányellenesnek tűnő rendelkezései" közé sorolja például, hogy egyes ügyekben a legfőbb ügyész döntheti el, mely bíróság az illetékes. Mint írják, ez a megoldás ellentétes azzal az alkotmányos passzussal, amely szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyét a törvény által felállított független bíróság bírálja el.

Az LB bírái szerint a büntetőeljárási törvénybe beiktatott, kiemelt jelentőségű ügyek eljárási szabályai elnevezésű fejezet egyértelműen alkotmányellenes. Az Országgyűlés várhatóan jövő hétfőn dönt a törvénymódosításról. Az igazságügyi tárca nem vette figyelembe az LB bíráinak véleményét, mikor az alkotmányügyi bizottság benyújtotta a tervezetet, így a nyilvánosságra került állásfoglalásnak aligha lesz most hatása a kétharmados többségre.

Forrás: Klubrádió/nepszava.hu

Vissza
2011.
június
07. 09:53

Alkotmánybírósághoz fordulnak a bírák

Alkotmánybírósághoz fordulnak a bírák Amennyiben elfogadják a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását szabályozó törvényt, a bírák Alkotmánybírósághoz fordulnak - írja a Népszabadság. A lap szerint a Legfelsőbb Bíróságon ez az alkotmánybírósági beadvány már elkészült.
Tovább
2011.
április
15. 00:15

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak Bírósági vezetők az ország és az Európai Unió nyilvánosságához fordultak, mert felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormánypártok azon javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART