2011.
március
27. 14:30

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás

gyógyszertár Egy felmérésből kiderül: a gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly terhet a gyógyszerek kifizetése. A Szinapszis Kft. a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készítette kutatását, melynek során a felmérést végző szakemberek a gyógyszerek árával kapcsolatos attitűdre, a vásárlási szokásokra és a lehetséges problémákra voltak kíváncsiak.

Legnagyobb arányban az 50–59 évesek között vannak olyanok (48 százalék), akiknek jelentős nehézséget okoz a gyógyszerek vásárlása. A 39 év alattiak, illetve a 60 év felettiek közel azonos százaléka (52-53 százalék) válaszolt úgy, hogy ki tudja fizetni a gyógyszerek árát, de egy esetleges nagyobb kiadás már gondot jelentene.

A gyógyszerekre fordított kiadások az 50 000 forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek okoznak problémát, 67 százalékuknak jelentős anyagi teher a gyógyszerek kifizetése. A 150 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkezők között a legnagyobb azok aránya (39 százalék), akiknek az sem okozna nehézséget, ha többet kellene gyógyszerre költeniük.

A gyógyszerköltségekben a válaszolók 45 százaléka jelentős növekedést érzékelt az elmúlt 1-1,5 évben, 29 százaléknak csekély mértékben növekedtek a gyógyszerköltségei, és csupán 3 százaléknak csökkentek az ilyen irányú kiadásai. Jelentős mértékű növekedést azok tapasztaltak, akik több betegségben szenvednek, és havonta több mint 13 000 forintot költenek gyógyszerekre – közel 60 százalék az arányuk az átlagos 45 százalékhoz viszonyítva.

Veszélyeztetett csoportok

A tartósan szedett gyógyszerek feltérképezése során kiderült, hogy a receptre kapható gyógyszerek fogyasztása minden korcsoportban magas, a megkérdezett krónikus betegek 84 százaléka szed ilyen készítményt, de főként a legidősebbek, alacsony jövedelműek körében kiugróan magas ennek aránya (94 százalék). Legnagyobb arányban magas vérnyomásra, koleszterinproblémákra szedtek folyamatosan vényköteles készítményt a válaszolók.

Recept nélkül kapható készítményt a válaszolók 48 százaléka fogyaszt, ezeket főleg a 30–39 év közötti, alacsony jövedelemmel rendelkezők vásárolják gyakran. A megkérdezettek kisebb arányban fogyasztanak étrend- és táplálékkiegészítőket (37 százalék), illetve egyéb gyógyhatású készítményeket (33 százalék). Az étrend- és táplálékkiegészítők tartós fogyasztása főként a 30–39 év közöttiek és a legvagyonosabbak körében (46 százalék) jellemző.

A megkérdezettek között az idősebbek körében előforduló, leggyakoribb betegségek a magas vérnyomás, a mozgásszervi megbetegedés, a koleszterinproblémák, a kardiológiai problémák, illetve a cukorbetegség. A fiatalabbak körében a savtúltengés, a reflux, az allergia és a pszichiátriai betegségek a legjellemzőbbek. Az életkor emelkedésével jelentősen nő a több betegségben szenvedők száma. Arányuk 40 év felett közel 60 százalék, 50 év felett több mint 70 százalék. A 60 évnél idősebb korú betegek 90 százaléka legalább három,50 százalékuk pedig legalább öt betegségben szenved.

A patika a legnépszerűbb

A receptre kapható készítményeket a válaszolók 100 százaléka, míg a recept nélkül kapható készítményeket 92 százalékuk patikából szerzi be. Az egyéb helyeket (drogéria, hipermarket, internet, forgalmazó) a gyógyhatású, gyógynövény és étrend-, táplálékkiegészítő készítmények beszerzésekor veszik inkább igénybe a vásárlók, közülük a drogéria a legnépszerűbb.
A krónikus betegek mintegy háromnegyede tájékozódik a gyógyszerek árával kapcsolatban. A tájékozódás tényét alapvetően nem befolyásolja, hogy hány betegségben szenved a beteg, az azonban igen, hogy mennyire érzi tehernek a kifizetett gyógyszerköltségeket. A betegek 50 százaléka kortól függetlenül a patikusnál érdeklődik az árakról. A vásárlók 37 százaléka az interneten tájékozódik, ez azonban inkább az 50 év alattiaknál fordul elő. A válaszolók 22 százaléka érdeklődik háziorvosánál, ez leginkább az idősebbekre jellemző.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen végez piackutatásokat a felnőtt magyar lakosság körében, különböző egészséggel kapcsolatos témákban. A 2010 tavaszán végzett felmérés módszertana online, önkitöltős kérdőíves kutatás volt a WEBBeteg.hu betegportál regisztrált felhasználói körében. A kérdőívet összesen 574, receptköteles készítményt folyamatosan alkalmazó, krónikus beteg töltötte ki. A kutatás nem reprezentatív, ugyanakkor a minta mérete kellően nagy ahhoz, hogy az eredmények megfelelően értékelhetők legyenek.

Forrás: Ötvenentúl

Vissza
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
március
10. 05:03

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat

A nyugdíjasok keresik a vásárlói akciókat Valamennyivel több élelmiszert vásároltunk tavaly, mint korábban, a második félévben már mutatkozni kezdtek a válság elmúltának jelei. Ugyanakkor érzékenyebbek lettünk az árakra, tudjuk, hogy 2011 még nem lesz a teljes kilábalás éve.
Tovább
2010.
december
21. 19:53

A nyugdíjasok már csak a gallyakat viszik

A nyugdíjasok már csak a gallyakat viszik Sokan az utolsó pillanatra halasztják a karácsonyfa vásárlását. A választék nagyon széles a pécsi árusoknál is, különböző fajtájú és méretű örökzöldek várják, hogy az ünnep díszévé váljanak.
Tovább
2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2010.
szeptember
14. 13:04

Nyugdíjból él Heves megye negyede

Nyugdíjból él Heves megye negyede Heves megyében magas a nyugdíjból élők aránya, meghaladja a lakosságszám negyedét. A nyugdíjak elmaradnak az országos átlagtól, de még inkább az itteni átlagkeresetektől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART