2011.
szeptember
03. 12:59

Svájci frank: paradox helyzet alakult ki

Címkék:
svájci frank váltás A múlt héttől kezdve egyre több svájci bank vezet be negatív kamatlábat a frankbetétekre. Sőt, a svájci állam hat hónapos állampapírokat bocsátott ki, és fél százalékot kapott azért, hogy hajlandó legyen kölcsönt elfogadni.

Miután az erős svájci frank elleni harc jegyében a jegybank (SNB) gyakorlatilag nullára csökkentette a kamatot, egyre több kereskedelmi bank is negatív kamatokat vezet be, hogy megakadályozzák a frankösszegek beáramlását számláikra, amelyekkel nem sokat tudnának kezdeni - írja a FondsProfessionell.de. A bankbetétek után így nemcsak egyszerűen nem fizetnek kamatot, hanem díjakat számolnak fel rájuk. A szituáció annyira paradox, hogy sokaknak megérheti az országban a pénzt készpénzben elvinni, és banki széfekben vagy végső esetben otthon a lakásban elhelyezni.

Jelenleg Svájcban, úgy tűnik, eladósodni viszont érdemes. A Svájci Államszövetség a múlt héten bocsátott ki hat hónapos futamidejű állampapírt (GMBF), 600 millió svájci frank értékben, darabonként 100,508 frankért, amelyért így is kapkodtak a befektetők. Ezek után fél év múlva 100 frankot fog visszafizetni, vagyis a vevők több, mint fél százalékot fizetnek a kibocsátónak azért, hogy kölcsönadhassák neki a pénzüket. Másképpen fogalmazva, az állam keresett hárommillió frankot egyik pillanatról a másikra, megbízhatóságának köszönhetően.

Ezen a héten további 630 millió franknyi papírt adott el, igaz, csak három hónapos futamidővel és 0,2 százalékos negatív kamattal, de ezen is keresett 1,2 millió eurót. Svájc még mindig biztos kikötőnek számít, és egyes befektetők inkább lenyelik a jól kalkulálható kisebb veszteséget, minthogy kalkulálhatatlan kockázatoknak tegyék ki magukat valahol az eurózónában - nyilatkozták svájci szakértők. Másrészt sokan még mindig a frank erősödését várják.

Forrás: napi.hu

Vissza
2011.
augusztus
24. 08:41

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg

Az árfolyamfixálás élethosszig tartó terheknek ágyaz meg "A gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztő részlet összege nem haladhatja meg a hiteladós által fizetendő, a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát" - a hétfői Magyar Közlönyben megjelent 163/2011.-es kormányrendeletnek ez a mondata az, amelyre jó néhány hete vártak a devizahitel-adósok.
Tovább
2011.
augusztus
26. 10:34

Ilyen frankárfolyamra számít a svájci bankóriás

Ilyen frankárfolyamra számít a svájci bankóriás A UBS azzal számol, hogy 2012 végére 1,2000 frankot érhet majd egy euró. Ez azt jelenti, hogy a svájci bank a frank gyengülésére számít. Pénteken reggel 1,1435 volt a keresztárfolyam.
Tovább
2011.
augusztus
17. 10:29

Megjött a svájci jegybank bejelentése! - Erősödik a frank

Megjött a svájci jegybank bejelentése! - Erősödik a frank A svájci frank drágulással reagált arra, hogy a svájci nemzeti bank szerdán bejelentett újabb lépései között nincs szó a várva-várt árfolyamrögzítésről.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART