2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Címkék:
bácsi számítógéppel A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.

A Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztal (NYIKA) szakértői többéves munkával, hatalmas adatbázis alapján többféle lehetséges nyugdíjrendszert modelleztek. A cél az volt, hogy a döntéshozóknak megadják azokat a támpontokat, amelyek alapján eldönthetik, milyen az a nyugdíjszisztéma, amely értékrendszerüknek megfelel, és hosszú távon – gazdasági és társadalmi szempontból is – működőképes.

A NYIKA modelljei 2050-ig, illetve 2100-ig jelzik előre a különböző nyugdíjrendszerek hatásait, mind a költségvetésre, mind az egyéni életpályákra: a várható nyugdíjkorhatárra és az ellátás színvonalára. A jelenlegi kétpilléres rendszer mellett a jelentés készítői még háromféle felosztó-kirovó elven működő szisztéma hatásait – kétféle pontrendszer (az egyik alapnyugdíjjal párosul), valamint a névleges számlás rendszert (NDC) modellezték, és annak feltételeit, következményét is, ha megszűnik a kötelező nyugdíjrendszer, vagy tisztán tőkefedezetivé alakul.

A mai nyugdíjakat teljes egészében, a jövőbenieket nagyjából kétharmad részben a munkában állók befizetéseiből (járulékaiból) fedezik, így – reálisan – a nyugdíjreform is csak arról szólhat, hogy milyen formában változik meg ez a felosztó-kirovó szisztéma. A hazai nyugdíjszakértők többségéhez a – jellemzően Németországban alkalmazott – pontrendszeres szisztéma áll közel. Egy évben egy pontot szerez, aki egész évben dolgozik és az átlagkeresetnek megfelelő bért kapja. Ez megadja a már megállapított nyugdíjak értékét is, tehát ennek alapján fizetik a nyugdíjakat. A befizetők pedig folyamatosan figyelemmel kísérhetik, hogy járulékaik alapján milyen mértékű ellátásra szereztek jogot.
 

A Figyelő héten megjelent számából kiderül: a Fidesz viszont azt az úgynevezett névleges egyéni számlás modellt favorizálja, amelyet Svédországban, Lengyelországban és Olaszországban úgy másfél évtizede vezettek be. Ennek lényege, hogy a várható járuléktömeghez igazítja a kifizetett ellátásokat. Így beépül egy olyan önszabályozó mechanizmus – magyarázza Gál Róbert Iván, a NYIKA jelentésének egyik készítője –, amellyel a rendszer hosszú távon önjáróvá válik, nem szív ki pénzt a költségvetésből, és elejét veszi annak, hogy a döntéshozók évről évre beavatkozzanak a szisztémába. Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa a költségvetés tehermentesítésén túl, azzal érvel az NDC mellett, hogy – az évről évre kézhez kapott kimutatás révén – átlátható és követhető lenne, mekkora a várható nyugdíj a befizetés alapján. A kiszámoláshoz – teszi hozzá Gál Róbert Iván, a Tárki kutatója – az interneten közzétett nyugdíjkalkulátor segítene. A megtakarítások, illetve nyugdíjak értékőrzését a felhalmozási és a szolgáltatási szakban egy jogszabályban meghatározott index szavatolná. A svédeknél ez például a mindenkori átlagkereset-emelkedés 75 százaléka.

Az önszabályozó mechanizmusnak és a nyugdíjalap egyensúlyának azonban ára is van: a modellszámítások szerint ez a megoldás vezetne a legalacsonyabb ellátáshoz – a legmagasabb nyugdíjkorhatárral együtt –, és az is megtörténhet, hogy a már megállapított nyugdíjak csökkennek.

– A svédeknél például idén öt százalékkal kellett volna visszafogni az ellátásokat, ha az új szisztémára való átálláskor nincs többlete a nyugdíjalapnak – állapítja meg Augusztinovics Mária, az MTA Közgazdaságtudományi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója. – Így három évre elhúzzák a „korrekciót”, ezt kevésbé érzik meg a nyugdíjasok. Szerinte a svéd modell azért is ültethető át nehezen a hazai viszonyokra, mert ott jóval kisebb a demográfiai hullámzás, és jóval magasabb a foglalkoztatottak száma. A mai induló nyugdíjakhoz képest az NDC-rendszerből származó ellátások mintegy 15-20 százalékkal alacsonyabbak lennének, mint a jelenlegi vagy a pontrendszeres szisztémától várhatók. Az 1980-as években születettek számára pedig még ennél is alacsonyabb időskori ellátást vetítenek előre a modellszámítások. Bár Gál Róbert Iván állítása szerint ennyire nem rossz a helyzet, a számítások elkészítésekor ugyanis még a nyugdíjalap jóval nagyobb hiányával számoltak: azóta megtörtént a korhatáremelés.

Forrás: NOL

Vissza
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2009.
december
31. 09:17

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak?

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint jövőre javul a nyugdíjasok helyzete. A Fidesz szerint aki ilyet állít, annak vagy fogalma sincs az idősek helyzetéről, vagy hazudik.
Tovább
2010.
január
05. 16:28

Mennyivel kapnak idén több pénzt a nyugdíjasok?

Január 1-től 4,1 százalékkal nőnek a nyugdíjak, valamint idén pótolják a tavaly kimaradt korrekciós nyugdíjemelést, ami 2, illetve 4 százalékot jelent az érintetteknek - mondta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2010.
január
03. 16:07

Prémium nyugdíj helyett nyugdíjprémium -ez kábítás?

Prémium nyugdíj helyett nyugdíjprémium -ez kábítás? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint 2010-ben javul a nyugdíjasok anyagi helyzete. A minisztérium prognózist készített a fogyasztói árak idei változásáról, a nyugdíjak emeléséről ennek fényében intézkedtek.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART