2011.
április
15. 08:43

Szabó Máté: Megoldásokban nem bővelkedünk

Szabó Máté Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint komoly kihívások elé állítja majd a mostani intézményrendszert az időskorúak arányának növekedése. Szabó Máté az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a gyermekjogok érvényesülésénél is hiányosságokat tapasztalt az elmúlt évi vizsgálatai során.

Új igényeket támasz, problémákat vet fel az élet meghosszabbodása, és kérdés, hogy ezekre felkészült-e az intézményrendszer - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az ombudsman hozzátette: a díjrendszerek már most is túlterheltek, és egyelőre nem lehet tudni, hogy az átalakítások hatására azok fenntarthatóvá válnak-e, képesek lesznek-e biztosítani az időseknek a megfelelő életminőséget.

A gyerekek védelmét célzó jelzőrendszer működésének lassúságát, nehézkességét is kritizálta az országgyűlési biztos, megjegyezve: gondot jelent az is, hogy a különböző hatóságok is csak hosszú idő után osztják meg egymással a releváns információkat. Így például a munkaügyi felügyelőség csak nagyon sokára közli a gyermekvédelemmel, hogy gyermekmunkásokra bukkant valahol.

Ritkaságuk miatt az ilyen helyzetek kezelésére egyébként sincsen megfelelően felkészülve a gyermekvédelmi rendszer - fűzte hozzá Szabó Máté, aki az abban dolgozók hanyagságát is kifogásolta.

Forrás: InfoRádió

Vissza
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART