2010.
december
17. 05:52

Századvég: Jelentős kockázat a nyugdíjpénzek felélése

malacnyugdíj Jövőre a korábban vártnál nagyobb, 3,3 százalékos GDP-növekedésre és 2011 végére 6,25 százalékos alapkamatra számít a Századvég. A gazdaságkutató szerint középtávon jelentős kockázat lehet, hogy átmeneti bevételekből, illetve a magán-nyugdíjpénztári vagyonból finanszíroz a kormány egyenlegrontó intézkedéseket.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. felfelé módosította növekedési várakozásait, így előrejelzésük szerint az idén 1,1, jövőre pedig 3,3 százalékkal bővül a magyar gazdaság. A kutatók szerint tovább folytatódik a kamatemelési ciklus, és 2011 végére a jegybanki alapkamat 6,25 százalék lesz - derül ki a gazdaságkutató legfrissebb elemzéséből.

Az elmúlt hónapok legfontosabb fejleményének nevezik, hogy az idei harmadik negyedévben - 2008 óta először - nőtt a háztartások fogyasztási kiadása, és ennek köszönhetően a belső kereslet is. "A jövő évi adóváltozások 300-350 milliárd forintot hagynak a háztartásoknál, és bár a többlet a magas jövedelmű és alacsonyabb fogyasztási rátával rendelkező háztartásoknál keletkezik, ez tovább javíthatja a fogyasztásra adott korábbi előrejelzésünket" - fogalmaz az elemzés.

A Századvég szerint a költségvetési politika szempontjából középtávon jelentős kockázat lehet, hogy átmeneti bevételekből, illetve a felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyonból finanszíroz a kormány egyenlegrontó intézkedéseket.

Az elemzés szerint az adórendszer egyszerűsítése dinamizálhatja a gazdaságot, a válságadók, valamint a kiszámíthatóság csökkenése ugyanakkor rontja az üzleti környezetet. A kutatók úgy vélik, hogy a kockázatokat szerkezeti átalakításokkal kellene kezelni, mellyel közép- és hosszú távon is egyensúlyba hozható lenne a költségvetés.

Az autóipari beruházások javítják az előrejelzést

A beruházási aktivitás a harmadik negyedévben tovább zsugorodott - állapítja meg az elemzés, hozzátéve, hogy a jövő évi adóváltozások miatt a vállalati szektor adóterhelése összességében emelkedik, valamint az egyes ágazatokra kirótt különadók érdemben rontják a befektetési klímát. További kockázat, hogy a vállalati hitelezésben egyelőre nem látszik fordulat, ráadásul a bankok hitelkínálatát a szektorra kivetett extra adó is visszafogja - vélik. A beruházási előrejelzést a közeljövőben megvalósuló autóipari beruházások javítják.

A Századvég elemzése kitér arra, hogy a foglalkoztatottak száma bővült, az aktívak száma rég nem látott magasságokban jár, és a munkanélküliek száma is csökkent a harmadik negyedévben. Ugyanakkor figyelmeztető jelnek tartják, hogy folyamatosan emelkedik a 12 hónapja, vagy annál régebb óta munkát keresők száma és aránya, ami a magas munkanélküliségi ráta beragadását eredményezheti.

Forrás: origo

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
14. 12:03

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét"

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét" Az MSZP szerint a jövő nemzedékek "gyásznapja" december 13-a, mert azon a napon fogadta el az Országgyűlés a "nyugdíj-einstand" törvényt. Török Zsolt, az MSZP szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a rendszerváltás után húsz évvel "sírba tették" a fiatal nemzedékek jövőjét. A sajtótájékoztató kezdetén Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő egy fekete zászlót lógatott ki az Országház egyik erkélyéről.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
november
21. 07:52

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza

Bírálja a magyar nyugdíjrendszer átalakítását a Világbank vezető közgazdásza A Világbank szakértője szerint a magyar nyugdíjrendszer önkéntes megtakarításokra támaszkodó pillérjét kellene megerősíteni. A vezető közgazdász rámutatott, hogy a hagyományos nyugat-európai modellek a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntarthatóak, és egyre nagyobb deficitet generálnak, ezért reformra szorulnak.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2010.
december
08. 21:40

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában

Kaotikus nyugdíjpolitika Közép-Európában Korábban beszámoltunk arról, hogy Magyarország és Bulgária váratlan lépésével új helyzetet teremtett az európai nyugdíjvitában. Az Euractiv Hálózat munkatársai annak jártak utána, hogyan alakulnak a frontvonalak a decemberi EU-csúcsértekezlet előtt, ahol a téma nagy valószínűség szerint legmagasabb szinten is előkerül. A visegrádi országok egymással teljesen ellentétes úton járnak. A Bizottság és Magyarország tárgyalásainak légköre "minden csak nem kellemes".
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART