2011.
március
10. 20:54

Százezreket fizettek a rokkanttá nyilvánításért

Címkék:
Rokkant jelzés Negyven embert érintő, rokkanttá nyilvánítással kapcsolatos korrupciós bűncselekmény-sorozatot derítettek fel Csongrád megyében - közölte Szanka Ferenc, a megyei főügyészség csoportvezető ügyésze csütörtökön sajtótájékoztatón, Szegeden.

Az érintettek alkalmanként 150 ezer és 350 ezer forint közötti összeget fizettek azért, hogy két-három évre vagy véglegesen rokkanttá nyilvánítsák őket – mondta az ügyészségi szóvivő.

Az ügyben a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) egy asszisztensét és egy magántulajdonban lévő egészségügyi intézmény orvosát befolyással való üzérkedés minősített esetével gyanúsítják – tette hozzá.

A bűncselekményekkel kapcsolatban okirati bizonyítékok, terhelő tanúvallomások és gyanúsítotti nyilatkozatok is rendelkezésre állnak, s az érintett személyek telefonjait is lehallgatták. Szerdán a nyomozóhatóság nyolc helyen házkutatást tartott, az NRSZH-ban lefoglalták az érintettek rokkanttá nyilvánításával kapcsolatos dokumentumokat, az egészségügyi magánintézményben dolgozó orvos irodájában pedig a páciensek kartonjait.

A rokkanttá nyilvánítást kérő páciensek a széles magánpraxissal rendelkező orvoshoz fordultak, ő pedig kapcsolatba lépett a rehabilitációs hivatalban dolgozó asszisztenssel, aki az ügyben döntő bizottság tagja is volt. Az orvoshoz forduló páciensek között akadt, akik további ügyfeleket is közvetített.

A gyanúsítottak vallomásai szerint háromfelé osztották a pénzt: jutott belőle az orvosnak és az asszisztensnek, s az utóbbi állítása szerint ahhoz, hogy biztos legyen a rokkantosítás, másnak is juttatni kellett az összegből – tudatta az ügyész.
A sajtótájékoztatón lejátszott hangfelvételek szerint előfordult, hogy ha kellett, az elbíráláshoz fiktív orvosi leleteket is biztosítottak, a páciensnek meg sem kellett jelennie a vizsgálaton, az is elegendő volt, hogy bediktálta az adatait. Az egyik beszélgetésben az orvos arról győzködte az egyik érintettet, hogy érdemes költenie a rokkanttá nyilvánításra, hiszen évekig járadékot fog kapni.

A nyomozás során a 2009-es és 2010-es eseményeket vizsgálják, és kezdeményezik az érintettek rendkívüli felülvizsgálatát - mondta a szóvivő.

A befolyással való üzérkedés minősített esetében 2-12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, az aktív vesztegetőket pedig legfeljebb 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti a bíróság. Az asszisztenst őrizetbe vették, s kezdeményezték az előzetes letartoztatását – közölte Szanka Ferenc.

Forrás: Alon.hu

Vissza
2011.
február
25. 20:36

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van Ma a Magyarországon élő 2,9 millió nyugdíjasnak körülbelül a negyede, 728 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, ennek a mennyiségnek a 48 százaléka nem érte el a nyugdíjkorhatárt - tájékoztatott ma a kormányszóvivő egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tanulmány alapján.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2010.
december
16. 10:38

Csökkenthető a rokkantnyugdíjasok száma

Csökkenthető a rokkantnyugdíjasok száma A kormányzat az OECD-országok átlagához közelítené az itthon rokkantsági nyugdíjban részesülők arányát. Ez közel kétszázezer ember újbóli munkába állását jelentené.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART