2011.
július
21. 15:03

Százezren maradtak magánpénztári tagok

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség Összesen 99.620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben - állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség összegzése, amely szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a "maradók" vagyona pedig 234 milliárd forintot tesz ki.

Az adatok egyelőre nem véglegesek. A pénztárak tegnap megkezdték a tagi követelések kifizetését.

A közlemény idézi Borza Gábort, a szövetség alelnökét, aki szerint nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül megtörténjenek a kifizetések.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (ÁKK) a magán-nyugdíjpénztárak visszaigénylésének kézhezvételét követő két munkanapon belül átutalja a magán-nyugdíjpénztárak pénzforgalmi számlájára a visszaigényelt összegeket. Ezt követően a pénztárak a visszalépő tagi kifizetéseket - a törvényi előírásoknak és a tagok korábbi nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzik el.

A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek. Borza Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét - összhangban a jogszabályokkal - a pénztárak levonják.

Borza Gábor közölte: az érdekvédelmi szervezet adatgyűjtése alapján 11 pénztár érte el a működéshez szükséges 2 ezer fős létszámot, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő feletti létszámot. A nagy piaci pénztáraknál összpontosul a tagok és a kezelt vagyon mintegy 80 százaléka.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal. A pénztárak által év elején kiküldött értesítőkön ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értékét.

A reálhozam így a tag egyéni számlájának egyenlege (piaci érték) és a fenti módszerrel számított érték különbsége lesz - olvasható a közleményben.

Forrás: Klubrádió

Vissza
2011.
július
19. 12:56

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat Ha valaki nem rendelkezett arról, hogyan kapja meg az összeget, szeptember 16-áig veheti fel azt a postán.
Tovább
2011.
július
20. 20:41

Nyugdíjpénztári reálhozam: milliós kifizetés is lesz, az átlag 124 ezer forint

Nyugdíjpénztári reálhozam: milliós kifizetés is lesz, az átlag 124 ezer forint Az fn.hu honlap szerda délután publikált cikke szerint 124 ezer forintra várható egy átlagos nyugdíjpénztári reálhozam az első részleges eredmény alapján, bár a számítás alapját csupán hét pénztár számsorai adták.
Tovább
2011.
július
20. 17:51

Utolsó pillanatra hagyják a nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését

Utolsó pillanatra hagyják a nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését A magánnyugdíjpénztárak szerdán igényelhetik vissza utoljára az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamát és a tagdíj-kiegészítést. Keddig hat társaság kérte vissza teljes egészében a pénzt, ám több kasszánál is úgy látják, a tagdíj-kiegészítések mellett a várttól elmaradó kifizetések miatt is sok lehet a panasz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART