2012.
március
21. 09:50

Százezren veszthetik el a rokkantsági ellátást

Címkék:
rokkant parkoló kértya Májustól elveszhet a korábban a III. rokkantsági csoportba tartozó nyugdíjasok járandósága - írja a szerdai Napi Gazdaság. Közel százezer rokkantnyugdíjasnak kell március 31-éig jelentkeznie a felülvizsgálatra, itt dől el, hogy jogosultak-e a rehabilitációs ellátásra.

Alig két hét áll rendelkezésre arra, hogy komplex felülvizsgálatra jelentkezzen be az a közel 100 ezer korábbi rokkantnyugdíjas, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő, aki a tavalyi átalakítások miatt az idén már nem feltétlenül jogosult ellátásra - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A megváltozott munkaképességűek ellátásait átalakító tavalyi törvény szerint azoknak a III. csoportos rokkantnyugdíjasoknak, illetve szociális járadékosoknak kell március 31-éig az illetékes hatóságnál jelentkezniük, akik 57. életévüket 2011 után töltik be, illetve rehabilitáció nélkül nem tudnak kereső tevékenységet folytatni - ennek hiányában 2012-től rehabilitációs ellátássá alakult korábbi járandóságuk májustól megszűnik.

Március 5-éig a 111 ezer III. csoportos rokkantnyugdíjas, baleseti rokkantnyugdíjas, illetve 84 ezer járadékos közül 102 851-en adtak be felülvizsgálati kérelmet - tájékoztatta a lapot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi). A felülvizsgálatokat 2013 végéig végezheti el a hatóság, a vizsgálat időpontjáig, majd a felülvizsgálati kérelemről szóló döntés kézhezvételét követő 2 hónapig az érintettek a korábbi ellátásuknak megfelelő összeget kapnak.

Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függően változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb időt vesz igénybe a rehabilitáció: előbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28 720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57 440 forint) lehet az ellátás összege.

A rokkantsági és rehabilitációs ellátások finanszírozására (amely magában foglalja mind a rokkantsági, mind pedig a rehabilitációs ellátást) 2012-ben a központi költségvetésben az Egészségbiztosítási Alap fejezetében 342,3 milliárd forintot különítettek el - írta a Napi Gazdaság. A lap szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban rendelet készül a korábbi rokkantnyugdíjasok foglalkoztatását teljes járulékmentességgel ösztönző rehabilitációs kártyáról.

Forrás: MTI/Origo

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART