2011.
április
06. 07:21

Széchenyi pihenőkártya: aggódnak az üdülési csekk elfogadóhelyek

Címkék:
szállloda A Széchenyi pihenőkártya a szállásszolgáltatókat preferálja, így a többi üdülési csekk elfogadóhely aggódik. Több jel is arra mutat, hogy az új konstrukció igazán csak jövőre indulhat be. A K&H kutatása szerint a egyszerűsége miatt hamar közkedveltté vált üdülési csekk jelenleg a harmadik legkedveltebb béren kívüli juttatási forma, az elmúlt évben mintegy 17-19 százalékra beállt azon vállalkozások aránya, akik továbbra is igénylik dolgozóik számára.

A széchenyi pihenőkártya (amit a kormányzat SZÉP-ként rövidít) annak ellenére, hogy a kormány ennek kibocsátásáról a múlt héten döntött, az idén már nem versenyezhet az üdülési csekkel - állítja Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Mint emlékeztetett nemrégiben végzett felmérésükre: a hazai kkv-k egyelőre csupán egy százaléka számol ezzel a juttatási formával, miközben az üdülési csekk stabilan tartja népszerűségét.

A K&H kutatása szerint a egyszerűsége miatt hamar közkedveltté vált üdülési csekk jelenleg a harmadik legkedveltebb béren kívüli juttatási forma, az elmúlt évben mintegy 17-19 százalékra beállt azon vállalkozások aránya, akik továbbra is igénylik dolgozóik számára. A hasonló célú szolgáltatásokra igénybe vehető SZÉP-pel kapcsolatban viszont továbbra is hiányoznak részletek, így Németh szerint várhatóan 2012-től lehet majd meghatározó cafeteria-elem. Az új konstrukció közép távú sorsát alapvetően a vele elérhető kedvezmények és az üdülési csekk adókedvezményei közötti különbség határozza majd meg - véli a szakember.

Még várni kell a felfutásra

A kormány döntését alaposabban megvizsgálva egyébként úgy tűnik, maguk sem számítanak gyors felfutásra. Az erre indított portálon jelzik: annak érdekében, hogy a munkavállalók 2012-ben minél szélesebb körben a SZÉP Kártyát választhassák, már 2011-ben kész és működő rendszert kell felmutatni számukra. A piaci bevezetés pedig a kormányrendelet hatályba lépését követően néhány hónapot vesz igénybe.

Az elfogadóhelyek "kiépítéséhez" is idő kell. Az érdeklődők egyelőre egy űrlap kitöltésével csak a leendő beváltóhelyek adatbázisába kerülhetnek be. Velük - a tárca tájékoztatása szerint - csak akkor veszik fel a kapcsolatot, ha már a kártya bevezetéséről szóló kormányrendelet is elkészül, és valójában elindul a rendszer.

Vannak, akik aggódnak

Az Utazó magazin online kiadásának összeállítása szerint miközben a szállodások öröme felhőtlen, mások kifejezetten aggódnak. A széchenyi pihenőkártya kedvezményét ugyanis csak az használhatja ki, aki legalább egy éjszakára szállást is igénybe vesz. A fürdősök, éttermesek és a többi szolgáltató így csak az együttműködésben bízik.

Az viszont előny, hogy a kormány döntése szerint az elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül kártyleolvasó terminállal rendelkezni. A kibocsátó köteles viszont megteremteni az internetes fizetés technikai feltételeit. Ilyen körülmények között egyáltalán nem biztos, hogy hagyományos, a banki plasztikokhoz hasonló kártyáról beszélhetünk (úgy tűnik, elegendő lehet a valódi helyett a viruális autorizáció). A SZÉP rendszerében - a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint - várhatóan több kibocsátó intézmény is részt vesz, az elfogadónak azonban elegendő mindössze egy intézménnyel szerződnie.

Forrás: Napi Gazdaság
 

Vissza
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2010.
március
30. 08:08

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel"

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel" Az 50 feletti generáció fogyasztói szokásairól, a kedvenc márkákról, a márkahűségről, az idősebbeknek szóló reklámokról lesz szó azon a konferencián, amelyet a Magyar Fogyasztó Platform szervez. A résztvevők előadást hallhatnak arról is, hogy az 50+ korosztály hogyan igyekezett átvészelni a válságot.
Tovább
2009.
augusztus
23. 23:16

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön Utazásaik célja elsősorban a passzív pihenés, rokonlátogatás, gyógyfürdőzés, kertészkedés. Általában az elő- és utószezonban is utaznak e korosztály tagjai, a kirándulások utazások 39 %-a esik erre az időszakra.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART