2012.
május
14. 10:38

Szegényeken segít az olasz kormány

Címkék:
Róma Közel egymilliárd euróval kíván segíteni az olasz kormány a gazdasági válság által leginkább sújtott rétegeken, az elsők között az Itália déli részén élő időseken, gyermekes családokon és fiatalokon. "Növekedés, felzárkózás, integráció" - így foglalta össze a legújabb olasz kormányprogramot Mario Monti miniszterelnök a munkaügyi, valamint a területi kohézióért és a társadalmi integrációért felelős miniszterekkel tartott pénteki sajtótájékoztatón.

A közel egymilliárd eurós akcióterv célja a gazdasági válság következtében leginkább "sérült és súlyos helyzetbe került" társadalmi rétegek támogatása - hangoztatta Monti. "Nagyobb gondot kívánunk fordítani a gyermekekre és idősekre, lehetőségeket kínálni a fiataloknak, támogatni a vállalkozásokat, befektetni a kultúrába" - foglalta össze a Dél-Itáliának szánt szegénységellenes programot Monti. A program keretében finanszírozott projekteket június végéig helyi szinten dolgozzák ki. A program a négy olasz konvergencia-régiónak, Campaniának, Calabriának, Pugliának és Szicíliának szánt és eddig "nem megfelelően felhasznált" 2,3 milliárd eurós európai források átprogramozásával valósul meg. "Az Európai Unió nem kizárólag a gazdaságpolitika szigorú ellenőre, hanem segíteni is képes" - hangsúlyozta Monti. 1,3 milliárd eurót déli vállalkozások serkentésére fordítanak. A további több mint 900 millió euróból 400 millió a gyermekvállalás támogatását szolgálja, 330 millió a nem önellátó idősek segítését, 220 millió dél-olaszországi fiataloknak nyújt támaszt a rendszeres iskolába járáshoz, továbbá a fiatalokat támogató egyesületek finanszírozására, a fiatal vállalkozók támogatására fordítható.

Az olasz statisztikai hivatal 8 millióra teszi a szegénységben élő olaszok számát, 3,1 millióra a szegénységi szint alatt élőkét. Több mint húsz százalékuk Dél-Itáliában él. A dél-itáliai kisgyerekeknek csupán 4,3 százaléka jár bölcsődébe és óvodába. A délen élő 65 év felettiek átlagos nyugdíja a férfiaknál alig haladja meg a havi 600 eurót, a nőknél a négyszázat. Az olasz átlagkereset valamivel több mint ezer euró, a minimális nyugdíj hétszáz euró feletti összeg.

Forrás: HR Portál

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART