2011.
augusztus
11. 11:05

Szekrényrazzia az idősotthonban

Címkék:
Kamaraerdő Egy gyanús halálesettel kapcsolatos rendőrségi vizsgálat után újabb problémák borzolják a kedélyeket Kamaraerdőn, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában: átkutatták a nővérek öltözőszekrényeit és a nővérszobákat, lopás miatt sokakat elbocsátottak – tudta meg lapunk. Az intézmény anyagilag is gondokkal küzd, nincs miből kifizetni az alkalmazottak béren kívüli juttatásait.

„Előzetes bejelentés nélkül, a tulajdonosok távollétében törték fel csaknem kétszáz nővér öltözőszekrényét a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Kamaraerdei úti intézményében és a két telephelyen” – értesült lapunk. Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint az otthon alkalmazottait lopással gyanúsította meg a vezetőség, többeket azonnal ki is rúgtak. „Az öltözőszekrények és a nővérszobák átvizsgálása után tizenegy nővért elküldtek, aki pedig épp szabadságát töltötte, azzal üzenetben közölték, hogy elbocsátották. Úgy tudom, a vezetőség semmilyen indokkal nem szolgált az alkalmazottaknak, még a jegyzőkönyvet sem adta ki nekik, hiába kérték. A meggyanúsított nővérek tucatszám fordultak a rendőrséghez” – számolt be forrásunk a razzia részleteiről.

Somogyi Gábor, az intézmény vezetője lapunk kérésére közölte, valóban fokozott személyi és gépjármű ellenőrzést rendelt el, mert tudomására jutott, hogy az intézmény által a költségvetési pénzből vásárolt ápolási termékek és a lakók ellátására biztosított élelmiszerek egy része nem jut el az ellátottakhoz. „Miután a biztonsági szolgálat július 12-én tetten ért egy dolgozót, felállítottam egy vizsgáló bizottságot, amely sajnálatos módon intézményi tulajdont képező anyagokat talált a nővérszállón, nővéröltözőben, illetve az öltözőszekrényekben. A szekrényüket a nővérek saját kezűleg nyitották ki, de jelen volt az aznapi műszakot ellátó valamennyi dolgozó, a távollevők szekrényeit pedig tartalék kulcsokkal, bizottságilag nyitották ki a kollégák jelenlétében” – mondta.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a nővérek havonta alig több mint nettó hetvenezer forintot visznek haza, így érthető, hogy sokan vállalnak másodállást, de megengedhetetlen, hogy másokhoz kerüljenek az otthon lakóinak jogosan járó ápolási termékek. „A lopásban érintett alkalmazottak munkaviszonyuk közös megegyezéssel történő megszüntetését kérték” – jegyezte meg. A Kamaraerdei úti intézmény anyagilag sincs könnyű helyzetben, mint megtudtuk, a dolgozók idén nem számíthatnak jutalompénzre vagy üdülési csekkre. Az adósságot az igazgató is elismeri. „A főváros válságköltségvetése miatt idén 43 millió forinttal kevesebb pénzt kapott az intézmény, és elsősorban a működési költségeket kell fedeznünk. Sajnos valóban nincs miből kiosztani az üdülési csekkeket, vagy Semmelweis-napi jutalmat adni, de én örülnék legjobban, ha ez nem így lenne” – fogalmazott Somogyi Gábor.

Mint arról hírt adtunk, az otthonban tavaly ősszel vizsgálódni kezdett a BRFK XI. kerületi kapitánysága is, miután bejelentés érkezett, hogy egy, az intézetből kórházba szállított, és ott elhunyt idős hölgy esetleg bántalmazás áldozata lett. A nyomozást lezárták. Az intézmény vezetője visszautasította, hogy bármilyen hatósági vizsgálat folyna velük szemben.

Forrás: Magyar Hírlap

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART