2012.
október
13. 09:31

Szélparkokba menekülnek a nyugdíjalapok?

szélpark Dánia egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a PensionDanmark az utóbbi időben nagy érdeklődést mutatott az infrastrukturális befektetések iránt. Elsőként Dániában fektettek be közvetlenül szélparkokba, most pedig bejelentették, hogy 50 százalékos részesedést vásároltak három amerikai szélparkban, méghozzá a német energetikai óriástól, az E.ON-tól - írja az Investment & Pensions Europe.

A 16,4 milliárd eurós vagyont kezelő nyugdíjalap a szóvivő szerint több százmillió dollárt költhetett el az amerikai szélpark egy részének megvásárlására, azonban pontos értéket nem tettek közzé, írja a portfolio.hu. Az E.ON továbbra is jelentős pakettel rendelkezik a parkokban, amelyek Texasban és Pennsylvániában vannak, a napi operációs feladatokat szintén az energetikai óriás fogja ellátni.

A dán nyugdíjalap vezetője, Torben Möger Pedersen elmondta, hogy ez az első direkt befektetésük Amerikában, miközben az E.On-nal is most alakítottak ki először együttműködést a projekt kapcsán. Véleménye szerint a befektetéssel stabil és a jelenlegi környezetben versenyképes hozamokat tudnak majd elérni a következő években, a céljuk éppen az, hogy továbbra is aktívak maradjanak ezen a területen, és ha lehet, bővítsék a portfóliójukat.

A tranzakció az eladó fél oldaláról is különleges, hiszen az E.ON most kötött először együttműködést egy intézményi befektetővel egy szélpark kapcsán. Az E.On pénzügyi vezetője, Markus Schenk szerint a megállapodás egy jelentős lépés a stratégiájukban, amellyel nagyobb hozzáadott értéket akarnak teremteni, kevesebb tőke felhasználásával.

Érdeklődőből nincs hiány, az E.ON szerint nagy kereslet mutatkozik az energetikai infrastrukturális befektetések iránt, például a nyugdíjalapok részéről. Sőt a pénzügyi vezető szerint a PensionDanmark csak az első volt a sorban, és valószínűleg több megállapodásra is lehet számítani a jövőben. A PensionDanmark a következő öt évben csak az infrastrukturális befektetések területén 1,6 milliárd eurót akar befektetni, hiszen mint elmondták az alacsony kamatkörnyezetben és a bizonytalan gazdasági kilátások mellett érdemes a portfólió 10 százalékát ilyen alternatív eszközökbe helyezni. Legnagyobb előnyük ezeknek a befektetéseknek a nyugdíjalap szerint, hogy a részvényekével hasonló várható hozamot biztosítanak, miközben annál alacsonyabb a kockázati szintjük és a ciklusoknak való kitettségük.

Forrás: alternativenergia.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART