2012.
április
20. 08:57

Szélütés kezelésére speciális mentőautót készítettek Németországban

Címkék:
mentőautók Klaus Fassbinder német professzor és munkacsoportja speciális mentőautót tervezett szélütés kezelésére, hogy a panasz megjelenésétől kezdve a lehető leggyorsabban teljes kórházi kezelést tudjanak nyújtani.

Az agyi katasztrófa a halálokok sorában a harmadik helyen áll, és a tragikus, sokszor állandó segítséget igénylő bénulásoknak, mozgászavaroknak a leggyakoribb oka. A gyors kezelés életet menthet és az idegrendszeri károsodás csökkentésében igen sokat segíthet, ezért német orvosok és autótervezők közös munkája a kórházi őrzőszoba minden technikájával fölszerelt mentőautó, amely jelentősen megváltoztathatja a betegek sorsát.
Az agyi katasztrófa legtöbbször úgy következik be, hogy valamelyik agyterületet vérrel ellátó ér elzáródik. Ez négyszer gyakoribb, mint a másik forma, az agyvérzés, amikor az ér megpattan és a kizúduló vér okoz agykárosodást.

Hazánkban évente átlag 18 000 ember veszti életét szélütés következtében és kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik ilyen esemény után élik legtöbbször igen nehéz életüket. Ha az első tünetek után a beteg megfelelően fölszerelt ideggyógyászati osztályra kerül és ott speciális kezelést kap, a hatás rendkívüli lehet, de ehhez négy és fél órán belül oda kell érnie.

A megfelelő gyógyszeres kezelés előtt CT-vizsgálatot kell végezni. Ez a rendkívüli műszer igen drága és jelenleg sok gyógyintézetben sincsen, de ebben a kocsiban a diagnosztikus beavatkozás azonnal megoldható. Ez kimutatja, hogy a rosszullét hátterében az agyi ér fontos szakaszának elzáródása alakult ki.

A rendkívüli autóban a CT műszer mellett gyors kémiai laboratórium és minden olyan eszköz megtalálható, amellyel a teljes értékű gyógyszeres kezelést azonnal elkezdhetik.
A kutatók szerint a szélütést szenvedett betegeknek legfeljebb 15-40 százaléka ér be időben a kórházba, hogy az injekciós kezelést elkezdhessék.
A különleges mentő eddig 53 beteghez rohant ki és átlag 35 perc alatt a kezelést elkezdhették. A városi mentőszolgálat kocsijával ehhez 76 percre volt szükség. Egy órán belül a forgalomban lévő mentők a betegeknek csak négy százalékához értek ki, míg az új kocsi a hívás 57 százalékában eljutott a helyszínre - olvasható a Lancet Neurology szaklapban közzétett tanulmányban.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
április
19. 11:05

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket!

A stroke ellen csökkentsük a koleszterin szintünket! Íme, egy újabb ok arra, hogy az emberek – különösen az idősebb nők – kerüljék étrendjükben a transz-zsírokat: egy új kutatás szerint 39 százalékkal magasabb a stroke kockázata azokban a menopauzán átesett nőkben, akik nagy mennyiséget fogyasztanak a gyorséttermi ételek és csomagolt élelmiszerek gyakori összetevőjéből.
Tovább
2011.
szeptember
02. 10:15

A stroke-ot gyakran "csendes stroke" előzi meg

A stroke-ot gyakran "csendes stroke" előzi meg A maradandó tünetekkel járó stroke-ot múló, néhány perces beszédelakadás, féloldali gyengeség vagy féloldali látótérkiesés előzheti meg. Bár pár perc alatt elmúlik a rosszullét, nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART