2013.
április
04. 12:27

Szennyvíz folyik a Balatonba

Címkék:
Tihany Szennyvíz folyik a megtelt csatornákból az élővizeken át a Balatonba. A Veszprém megyei szolgáltató ahol tud, szivattyúz és fertőtlenít - mondta el a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója.

Kugler Gyula tájékoztatása szerint az elmúlt hetek rendkívül csapadékos időjárása miatt a szennyvízcsatornák megteltek a lehullott eső és a pincékből, árkokból a csatornarendszerbe szivattyúzott víz miatt. Ezért a csatornákból a szennyvíz a megye több térségében - főként a Balaton-felvidéken és Veszprém környékén - túlfolyik. Hangsúlyozta: a szennyvíz jelentősen felhígult a sok csapadéktól és belvíztől.

A zrt.-nél 24 órás készenlét van, s ahonnan riasztás érkezik, tartálykocsikkal igyekeznek kiszippantani a túltelt csatornákat - tette hozzá. A felhígult szennyvizet a környező, még szabad kapacitással bíró szennyvíztelepekre szállítják.
Közlése szerint azokon a területeken, ahol túlfolyik a szennyvíz, a belvíz levonulása után azonnal megkezdik a fertőtlenítést.

Kugler Gyula megjegyezte: a csatornák túlfolyása árvízi jelenség, ami ugyan nem szokványos, de a lehullott csapadék mennyisége sem az. 2010-ben hasonló helyzeten kellett úrrá lennie a megye 124 településén szennyvíz-és ivóvíz-szolgáltatást végző, önkormányzati tulajdonban lévő cégnek.
Az ivóvízbázist nem veszélyezteti a belvíz következtében kialakult rendkívüli helyzet - emelte ki.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART