2011.
november
01. 09:26

Szép jövő elé néz az időseket segítő távfelügyeleti piac

Címkék:
pc-szervíz Robbanásszerűen nőhet az időskorúak számára nyújtott távfelügyeleti szolgáltatások piaca, az előrejelzések alapján 3-5 éven belül akár hússzorosára is nőhet az igénybe vevők száma az új technológiai megoldásoknak és a komplex csomagoknak köszönhetően.

Az elemzés szerint a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás még csak kezdeteknél tart a magyar piacon annak ellenére, hogy már tizenöt éve elérhető a szolgáltatás. Magyarországon megközelítőleg 3,2 millió nyugdíjas él, akiknek mindössze egy százaléka veszi igénybe a távfelügyeletet.

A MOHAnet távközlési szolgáltató növekedési előrejelzését egyrészt arra alapozza, hogy a kórházi, illetve az idősotthoni ellátás korlátozott, másrészt az otthoni ellátás piaci körülmények között olcsóbb lehet.

Egy kis visszatekintés

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszere 1996-ban indult a magyar piacon. A szolgáltatást az önkormányzatok, kistérségi társulások, valamint egyházi fenntartású szervezetek nyújtották.
A kezdeti készülékek csak egyirányú kommunikációra voltak alkalmasak, vészhívás esetén a készülék 10-20 alkalommal elküldte rádióhullámokon a jelzést, azonban a csatorna megbízhatatlansága miatt gyakran elveszett a segélykérés az éterben, illetve az egyirányúság miatt nem lehetett kommunikálni a védett személlyel.
Ezzel szemben az új, például a MOHAnet Mobilsystems Zrt. megoldása már teljes mobilitást nyújt a felhasználónak. A GSM alapú készülék távoli menedzselést is lehetővé tesz.

A MOHAnet rendszerét napjainkban mintegy négyezer előfizető alkalmazza. A tendencia azonban az, hogy Magyarországon is egyre nagyobb figyelemmel kísérik az idős és fogyatékosságokkal élő emberek életét, s ezért a MOHAnet szerint három éven belül a 700 ezret is elérheti azoknak a száma, akik jelzőrendszeres házi segítségnyújtást vesznek igénybe. A számítások szerint a nyugdíjasok közel 10 százaléka válhat előfizetővé az anyagi helyzetük alapján, és további 10 százalék az, akinek a hozzátartozói, vagy rokonai fizethetnek elő a szolgáltatásra.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART