2013.
május
27. 11:36

Szerbiában is növelnék a nyugdíjkorhatárt

Címkék:
szerb zászló Szerbiában a tervezett nyugdíjreformmal a nyugdíjkorhatár és a várható élettartam szinte kiegyenlítődne, a korkedvezményes nyugdíjazást viszont büntetnék - írta vasárnapi számában a Politika című szerbiai napilap. Szerbiában az utóbbi évtizedben öt évvel növelték a nyugdíjkorhatárt, ami most a férfiak esetében 65 év, a nőknél pedig 60 év.

A nyugdíjrendszer reformjával azt tervezik, hogy a férfiak esetében 67-re, a nők esetében pedig 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt javasolta, hogy a férfiak és a nők egységesen 67 évesen mehessenek nyugdíjba. A nyugdíjazás másik feltétele (nők esetében) a ledolgozott 35 év, illetve (férfiak esetében) 40 év.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) adatai alapján Szerbiában a férfiak várható élettartama 71,7 év, a nőké pedig 76,3. Nyugat-Európában ez a szám jóval magasabb: Svájcban 82 év, Franciaországban 81,4 év, Svédországban pedig 81 év.

A belgrádi egészségbiztosítási alap adatai szerint Szerbiában több mint 1,7 millió nyugdíjas van, akiknek az 55,3 százaléka öregségi nyugdíjat, 22,6 százaléka családi nyugdíjat, 22 százaléka pedig rokkantsági nyugdíjat kap.

Valamivel többen vannak azok, akik a koruk miatt mennek nyugdíjba (54,2 százalék), mint azok, akik a ledolgozott munkaéveik után jogosultak nyugdíjazásra (45,8 százalék).

A tervezett nyugdíjreform értelmében büntetnék azokat, akik idő előtt mennek nyugdíjba, és azokat is, akik csak az egyik feltételnek felelnek meg, azaz vagy betöltötték a megfelelő kort, vagy 35-40 munkaév áll mögöttük. Kiegészítő juttatást hagynának jóvá ugyanakkor azoknak, akik mindkét feltételt teljesítik.

A büntetés nem ismeretlen más országokban sem, Szlovéniában például havi 0,3 százalékos levonás jár, ha valaki nem teljesítette mindkét nyugdíjazási feltételt.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART