2011.
március
24. 04:28

Szerzett jogról vitáznak

Címkék:
tűzoltás Március végére kellene előállnia javaslataival a kormány megbízásából felállt munkacsoportnak, amelyik a korkedvezményes nyugdíjrendszer felszámolását, az abban keletkezett jogosultságok rendezését hivatott előkészíteni.

E javaslatok, illetve a köztisztviselői, közalkalmazotti életpályamodell szintén formálódó koncepciója alapján állhat össze az a törvénycsomag, amelyikről ősszel szavazhat a parlament. A Széll Kálmán Tervben foglaltak szerint 2012-től lép hatályba az „új, fenntartható nyugdíjrendszer”.

Úgy tudjuk, nem halad olyan ütemben a munka, ahogy azt korábban eltervezték. Márciusból már csak egy hét van vissza, de a javaslatok még nem tekinthetők kiforrottnak, egységesnek. Információink szerint a bizottság munkáját segítő alkotmányjogászok arra figyelmeztetnek, hogy a többi között a fegyveres testületeknél dolgozóknak, illetve bányászoknak járó korkedvezményes nyugdíj szerzett jog, amit nem lehet egy tollvonással elvenni. Márpedig a Széll Kálmán Terv egyértelműen fogalmaz: „meg kell szüntetni minden olyan jogcímet – a nők 40 éves munkaviszonya kivételével –, amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek”. A szerzett jogok azonban a szakemberek szerint nem sérülhetnek, amire pedig megvan az esély, ha a kormány akarata maradéktalanul érvényesül. Úgy tudjuk, az átalakítás során a már folyósított korkedvezményes nyugdíjak is megszűnnének, helyettük pedig valamifajta járadékot kapnának a jogosultak. Szó van a korkedvezményes nyugdíjkérelmek elbírálásának felfüggesztéséről is.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
11. 16:51

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt A szakszervezetek reakciója a Széll Kálmán tervre: tiltakozás a korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségek korlátozása, valamint a hozzátartozói utazási kedvezmények megszüntetése miatt.
Tovább
2011.
március
02. 21:35

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók

Tiltakoznak a rendőrök, tűzoltók A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) tiltakozik az ellen, hogy kilátásba helyezték a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulásának megszüntetését. A rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők megdöbbenéssel értesültek a törvényes jogosultságaik egyoldalú megcsonkításának híréről.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART