2011.
június
03. 22:19

Szijjártó: a "rendes" nyugdíj adómentes marad

Címkék:
szijjártó szóvivő A miniszterelnök szóvivője szerint úgy szerveznék át a gazdasági- és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni.

A rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetőinek egy jelentős része a megoldásokat keresi és nem az utcai lehetőségeket - vélekedett Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken a TV2-nek. A Tények Este című műsorban azt mondta: egyes - szélsőséges politikai csoportokkal kapcsolatot ápoló - rendvédelmi szakszervezeti vezetők viszont inkább a tüntetéseket választják, ami normális dolog egy demokráciában, de a törvényeket akkor is be kell tartani, ami az utóbbi időkben nem mindig sikerült.

Elmondta: a szakszervezetek delegáltjai csütörtökön jártak Orbán Viktor miniszterelnöknél, aki világossá tette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben "mindenkinek a munkájára szükségünk van és éppen ezért szeretnénk biztosítani mindenki számára, hogy dolgozzon".

A Belügyminisztérium és a szakszervezetek között eddig zajló tárgyalásokkal kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, hogy néhány pontban egyetértések vannak, de olyan kérdések is előfordulnak, amelyekben "nem találkoztak teljes mértékben az álláspontok". Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: egy ilyen gazdasági helyzetben, mint a mostani, a szerzett jog kifejezés nem biztos, hogy értelmezhető fogalom.

"Azonban a miniszterelnök azt is világossá tette, hogy mi nem pénzt akarunk elvenni a már a szolgálati nyugdíjukat töltő rendvédelmi dolgozóktól, hanem lehetőséget kínálunk nekik a munkára, mert mindenkinek a munkájára szükségünk van ahhoz, hogy legyőzzük az államadósságot" - hangsúlyozta.
Szijjártó Péter kiemelte, hogy akiket visszahívnak, azoknak munkát is biztosítanak az állami szférában, a hivatásos állományban és közigazgatásban, hiszen nem "munkanélkülinek hívják vissza őket".

A nyugdíjügyben a szakszervezetek a belügyminiszterrel együtt még egyszer, várhatóan hétfőn, újra felkeresik Orbán Viktort, akit tájékoztathatnak a lezárult tárgyalások eredményeiről, ezután a kormány újra megtárgyalja ezt a kérdést és a szükséges jogszabály-módosításokat ezután terjesztik be a Parlament elé.

A szavazással megvárják a szociális konzultáció végét, ami június 15-én lesz, és az ott születő döntés a parlamenti döntést is befolyásolja majd; a konzultáció eredményét várhatóan június 30-a körül hozzák nyilvánosságra - tette hozzá.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár elérése után lehet fizetni, így ez továbbra is adómentes lesz, de minden jövedelem, ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt van, az nem nyugdíjnak minősül, azt nem a nyugdíjkasszából fizetik - ennek a juttatásnak meg kell majd találni az új elnevezését -, így az az adórendszer hatálya alá esik.

Forrás: fn.hu

Vissza
2011.
június
02. 20:09

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket

Bohócnak nézi Orbán a rendvédelmieket A kormány elégedett, az érdekvédőket viszont sokként érte a hivatásosok életpályájáról és korkedvezményes nyugdíjról szóló kormányzati elképzelés. A mai tárgyaláson Orbán Viktor is részt vett, aki elutasította, hogy a két ügyet együtt tárgyalják.
Tovább
2011.
június
03. 19:51

Jövő héten lezárhatják a "nyugdíjháborút"

Jövő héten lezárhatják a "nyugdíjháborút" Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelynek során a képviselők szavazhatnak arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely alapján csökkenthetnék, szociális ellátássá alakíthatnák, vagy akár meg is szüntethetnék az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást. Bár Orbán Viktor ma a többek között a nyugdíjreform miatt is tiltakozó rendvédelmi dolgozók képviselőit azzal nyugtatta, hogy nem ért még véget a szociális konzultáció sem. A határidő igen szűkösre sikerült.
Tovább
2011.
május
30. 10:25

Kemény választ ígért a rendvédelmisek új vezetője

Kemény választ ígért a rendvédelmisek új vezetője Csütörtökön tárgyal a rendvédelmi dolgozók szakszervezete Orbán Viktorral a korkedvezményes nyugdíj esetleges eltörléséről, a szakszervezet új vezetője szerint a korkedvezményes nyugdíj nem privilégium. Árok Kornél elmondta azt is, hogy kemény fellépés várható, ha nem közeledik a kormány és a sztrájkbizottság álláspontja. Korábban a Belügyminisztérium olyan javaslatot tett, amely szerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjas rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.
Tovább
2011.
június
03. 08:44

Ki tárgyal Pintérrel? Árok Kornél már nem

Ki tárgyal Pintérrel? Árok Kornél már nem Egyelőre nem tudni, ki irányítja a továbbiakban a nyugdíjügyekben zajló egyeztetést a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei és a Belügyminisztérium között.
Tovább
2011.
június
03. 18:36

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás

Nyugdíjügy: továbbra sincs megállapodás Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a Belügyminisztérium (BM) előtt azt mondta: nem született megállapodás a pénteki egyeztetésen a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART