2011.
augusztus
25. 07:36

Szijjártó: ha csillapodik az euróválság, élénkül a fogyasztás

Szijjártó Péter (újabb) A miniszterelnök szóvivője újságírók előtt a legfrissebb fogyasztási adatokat firtató felvetésre azt mondta: a fogyasztás akkor nő, ha többen dolgoznak. Ehhez pedig olyan adórendszerre van szükség, amely az elmúlt időszakkal ellentétben nem bünteti, hanem támogatja a munkát - fejtette ki, hozzátéve, hogy az arányos adórendszer éppen ilyen. Megjegyezte azonban, hogy egy új adórendszer hatását nem lehet fél év alatt teljes mértékben kielemezni. Aki most átfogó véleményt mond az új szisztéma működéséről, az minden bizonnyal nem szakmai, hanem politikai motiváció alapján teszi azt - fogalmazott.

A szóvivő rámutatott ugyanakkor arra, hogy ha a fogyasztók folyamatosan olyan híreket hallanak, amelyek a nemzetközi gazdasági környezet ingatagságáról, válságjelekről szólnak, akkor a fogyasztás helyett a takarékoskodást, a biztonságot helyezik inkább előtérbe. Ha kissé megnyugszik a nemzetközi gazdasági környezet, ha csillapodik az euróválság, a fogyasztás is jelentős mértékben fog élénkülni Magyarországon - mondta.
A kiskereskedelmi értékesítés volumene - a naptárhatástól megtisztított és a szezonális adatok alapján - júniusban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest. A tavaly júniusival összevetve szintén 0,5 százalékkal csökkent a forgalom a májusi 0,7 százalékos növekedés után, naptárhatással kiigazított adatok szerint, az első félévben pedig lényegében stagnált, 0,2 százalékkal apadt az előző év azonos időszakához képest - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

Forrás: Elemzésközpont

Vissza
2011.
augusztus
22. 10:51

"Matolcsy politikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan"

"Matolcsy politikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan" Azt a békát le kell nyelnie a kormánynak, hogy nem kellett volna ennyit ígérnie - mondta az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila az [origo]-nak adott interjúban. Azt is mondta, hiába próbál tanácsot adni a kormánynak, sem az ő véleményére, sem tapasztalata szerint más közgazdászok meglátására nem kíváncsi Orbán Viktor és kormánya. A Corvinus Egyetem egykori rektora szerint a jelenlegi kormány munkájában nincs presztízse a szakmai munkának.
Tovább
2011.
augusztus
24. 18:57

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni

A nyugdíjpénzek elköltése sem fog segíteni A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. júniusban 0,5%-kal mérséklődött, az első félévben lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júniusi forgalom volumene 0,5%-kal elmaradt az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tovább
2011.
augusztus
24. 16:26

Sötét képet festenek Magyarországról a friss adatok

Sötét képet festenek Magyarországról a friss adatok Nem sok biztatóra lehet számítani az első hét hónap adóbevételei alapján a jövőt illetően. Azok az adónemek sem muzsikálnak jól, amelyekből eddig biztos bevételekre lehetett számítani, s a jelek szerint nincs túl sok erő ahhoz, hogy a roppant kedvezőtlen trendek megforduljanak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART