2011.
június
11. 09:36

Színre lép az 1Milla egyesület

Címkék:
1 Milla Tiltakozik a nyugdíjrendszer egyoldalú átalakítása ellen és csatlakozik a jövő heti szakszervezeti tüntetésekhez az Egymillióan a demokráciáért egyesület. A Facebook közösségi hálózaton alakult 1Milla sajtószabadság-csoportból „kinőtt” szerveződés ezzel hivatalosan is színre lépett.

Közlésük szerint azért döntöttek így, mert meggyőződésük, hogy a sajtószabadság mellett a jogállam, a jogbiztonság és a demokrácia szélesebben értelmezett értékei mellett is ki kell állni. A Civil Kontroll – Egymillióan a demokráciáért közhasznú egyesület célja „a szabadság bibói értelemben vett kis köreinek kialakítása (...) Újra akarjuk indítani Magyarországot, meg akarjuk teremteni a Magyarország 2.0-t.”

– Nem nevezném ellen polgári köröknek, azok legfeljebb mintának jók. Ráadásul felülről szerveződtek, mi pedig alulról – mondta érdeklődésünkre Székely Sándor, az egyesület társelnöke, aki Vámos Annával, az 1Milla csoport másik szervezőjével párban vezeti az egyesületet.

A két társelnök beszámolója szerint az egyesületükben vannak diákok és nyugdíjasok, újságírók és cégtulajdonosok, volt szakszervezeti vezetők is, a 28 alapítóból 18-an az 1Milla szervezői. A mozgalomban hosszas vitákat folytattak arról, hogy más civil szervezeteknek adjanak-e nagyobb teret, felületet, vagy a saját véleményüket artikulálják.” Mi ez utóbbit választottuk, de a fő csapásirány nem változik”. A kezdetben „egy üggyel bíró” sajtószabadság-csoport tavaly decemberi megalakulása után hamar elkezdte szélesíteni a palettát az alkotmányozás elleni fellépéssel, kisebbségi jogokkal. „Hirtelen sokfelé nyitottunk, így a kommunikáció is meglehetősen kaotikus volt”, az egyesület megalakítása reményeik szerint lehetőséget ad a központi, erős üzenetek megfogalmazására. Sok támogatójuk kérdezte ráadásul, hogy milyen ügyekben szólaljanak meg, mit segíthetnek, milyen tüntetéseken vegyenek részt, egyáltalán: kik képviselik a Milla-csoportot – mindezt segíthet tisztázni a szervezeti keretek kialakítása.

Az egyesület tüntetéseket is fog szervezni, de nem csak a tiltakozás a céljuk. Nagyobb hangsúlyt fektetnének a „kerekasztalozásra”, a helyi ügyek képviseletére, megvitatására helyeznék a hangsúlyt, más civil szervezetekkel, szakszervezetekkel próbálnának kialakítani „párbeszéd köröket” – „szigorúan a nemzeti konzultáció előírásai alapján”. Azokat szeretnék elsősorban megszólítani, akiket senki sem szólít meg; akiket átvágtak a politikusok, akik csalódtak, hogy minden ugyanúgy megy tovább. „Az emberek elfordultak a politikától, ez viszont életveszélyes, így ugyanis a politika bármit megtehet” – összegezte az egyesület törekvéseit Székely Sándor és Vámos Anna. Majd siettek hozzátenni, hogy nem gondolkodnak párt létrehozásában: civil mozgalomként kívánnak a hatalom egészséges kontrolljává válni.

Forrás: nol.hu

Vissza
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART