2012.
október
08. 17:04

Szintén zenész?

zenészek otthona Idős zenészek számára hoztak létre otthont Varsó mellett, ez Európa második ilyen típusú létesítménye - adta hírül a lengyel rádió hírportálja. A két év alatt megvalósított 3,8 millió euró (1,07 milliárd forint) értékű beruházást 85 százalékban az Európai Unió finanszírozta.

A dommuzykaseniora.pl honlapon megtekinthető a vidéki udvarházak stílusában felépített nyugdíjazott zenészek otthona a lengyel főváros közigazgatási határától 20 kilométerre fekvő Katy településben található.

Zofia és Antoni Wit, az ötletadó és egyben az otthonnak helyt adó másfél hektáros erdős telket adományozó művészpáros 2004-ben hozta létre az intézményt vezető alapítványt. Kezdeményezésüket több népszerű alkotó is támogatta, köztük Wojciech Kilar zeneszerző, illetve a fiatal Rafal Blechacz zongorista. Az épület terveit Tadeusz Zera építész adományként bocsátotta a alapítók rendelkezésére.

A tervek szerint az épületbe 50 lakó költözhet be egy- és kétszemélyes szobákba. Az alapítvány már 2013 januárjában várja a koncerttermekből távozó nyugdíjazott zenészeket, akik új otthonukban egyebek között teljes orvosi ellátásra számíthatnak. Ezen kívül szakmailag aktív időtöltésre is lesz lehetőségük: komponálhatnak, de zenét is taníthatnak és koncerteket adhatnak a környékbeli lakosságnak.

Európa első idős zenészek otthona a milánói Casa Verdi, melyet maga a világhírű zeneszerző alapított.

Forrás: MTI
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART