2013.
szeptember
27. 12:32

Szívünk Napja -Vasárnap a Városligetben

Címkék:
szív A gyerekek és a nők egészségmegőrzése, valamint a család egészsége áll az idei Szívünk Napja elnevezésű rendezvény középpontjában, amelyet az idén vasárnap a szív világnapján rendeznek a Városligetben - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

Az MKT és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében ingyenes egészségügyi szűrésekkel és tanácsadással várják majd az érdeklődőket.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest Magyarországon az emberek jóval többen dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.

Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások mintegy 80 százalékáért, ráadásul az utóbbi években háromszorosára nőtt az elhízott gyermekek száma és egyre gyakoribbak körükben az olyan - korábban a felnőttekre jellemző - betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

A nők közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamilyen rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária vagy az AIDS következtében együttesen. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mert a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal és odafigyeléssel mintegy 80 százalékban megelőzhetőek lennének.

A Városligetbe vasárnap kilátogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik.

A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói játékosan mutatják be a gyermekeknek az elsősegélynyújtás világát. Szórakoztató programok sora is várja az együtt mozogni és szórakozni vágyó felnőtteket és gyermekeket. A reggel 10 órától kezdődő ingyenes programokat emlékkoncert zárja, amellyel méltó emléket szeretnének állítani Cipőnek, a Republic együttes nemrég elhunyt énekesének.

A Szív Világszövetség 1998-ban alakult. Legismertebb kezdeményezésük a szív világnapja, amelyet a sydneyi olimpián hirdettek meg, és 2000 óta minden év szeptember hónap utolsó vasárnapján számos országban megrendezik. A kezdeményezéshez Magyarország 2001-ben csatlakozott.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART