2012.
március
11. 04:53

Szlovák választás - Bejutna a Most-Híd, de az MKP nem

Címkék:
kérdőív A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja nem, Bugár Béla pártja, a Most-Híd viszont bejutna a parlamentbe a szlovákiai törvényhozási választásokon leadott szavazatok 50,06 százalékának összesítése szerint - derült ki a vasárnapra virradóra nyilvánosságra hozott adatokból.

A szombati előre hozott választásokon leadott szavazatok közel felének összesítése után a Most-Híd párt 6,32 százalékon áll - azaz átlépné az 5 százalékos bejutási küszöböt -, a Magyar Koalíció Pártja viszont a törvényhozáson kívül maradna a szavazatok 4,25 százalékával.

A parlamenti választások győztese a várakozásoknak megfelelően a Robert Fico vezette, baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) lenne, amely a részeredmény szerint 46,2 százalékos támogatottságot szerzett. Ha ez maradna a választás végleges eredménye, a Smer önállóan alakíthatna kormányt, mert megszerezné a parlamenti mandátumok több mint felét.

A szavazatok közel 50 százalékának összesítése alapján az újonnan felálló szlovákiai parlamentbe hat párt jutna be.

A második legjobb eredménnyel átlépné a 150 fős törvényhozásba való bejutás küszöbét a Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a szavazatok 9,05 százalékával. A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt végezne a leadott voksok 8,25 százalékával. Bejutna még a parlamentbe Mikulás Dzurinda pártja is, a jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) a szavazatok 5,41 százalékával, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártja Richard Sulíkkal az élén, a voksok 5,08 százalékát megszerezve.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART