2012.
augusztus
02. 12:24

Szlovákia: csata a magán-nyugdíjpénztárakért

Robert Fico – Ha azonnal nem cselekszünk, akkor az országot gazdasági katasztrófa fenyegeti – jelentette ki a pozsonyi parlamentben Robert Fico szlovák kormányfő. Előzőleg, a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón teátrális mozdulattal széttépte az idei költségvetést, amelyet még Iveta Radicová regnálása idején fogadott el a törvényhozás.

– Ez a dokumentum nem ér többet a papírcafatoknál – sisteregte. A honatyák előtt aztán megindokolta tettét és szavait. – Jelenleg 500 millió euró hiányzik a büdzsé bevételi oldaláról. Fennáll a veszély, hogy az év végére a tervezett 4,3 helyett öt százalék fölé kúszhat a GDP-arányos államháztartási hiány, jövőre pedig képtelenek leszünk ezt három százalék alá szorítani, márpedig erre Brüsszelben ígéretet tettünk. Ezért újabb intézkedésekre kényszerülünk, aminek eredményeként a jövő év végéig 2,3 milliárd euróval javítjuk az államháztartás mérlegét –jelentette be.

Miután ismertette az elsősorban a minisztériumokat érintő zárolásokat, továbbá a tervezett beruházások egy részének elhalasztását, arra szólította fel a képviselőket, hogy gyorsított eljárásban fogadják el a nyugdíj-takarékosságról rendelkező törvény módosítását. A rendkívüli és a jövő évi bankadót egy hónapja már sikerült lenyomnia a képviselők torkán. A jóváhagyott jogi norma alapján a pénzintézetek még ebben az esztendőben az államkasszába egyszeri, összesen 50 millió euró extra adót utalnak. Jövőre pedig már nemcsak a jogi személyeknek, hanem a lakosság betétállományának 0,4 százalékát lesznek kötelesek befizetni az államkasszába.

Újabb tehertételt jelent a bankok számára az is, hogy jövőre az eddigi tizenkilencről huszonhárom százalékra emelkedik a társasági adó. A bankszövetség szerint a jövő évtől uniós viszonylatban Szlovákiában lesz a legmagasabb a bankszektor adóterhelése.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2012.
április
17. 11:25

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART