2012.
április
17. 11:25

Szlovákia: támadás a nyugdíjpénztárak ellen

pozsonyi vár A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára.

A második magánnyugdíjpillér ellen frontális támadást indító Fico-kormány legújabb elképzelése szerint a magánpénztárakba befizetendő összeg arányát a jelenlegi 9 százalékról 6 százalékra mérséklik − tudta meg a Hospodárské Noviny gazdasági napilap.

Szlovákiában a munkavállaló 18 százalékot fizet be nyugdíjfolyósításként, a nyugdíjpénztári ügyfelek esetében 9 százalék megy az állami, 9 pedig a magánpénztárba.

Ha a magánpillérnél a befizetés arányát 9-ről 6 százalékra mérséklik, akkor a közel 1,5 millió ügyfél nyugdíja is csökkenhet a jövőben, hiszen a befizetések minden egy százalékpontnyi csökkentése 11 százalékkal csökkenti a jövőbeni, a második pillérből folyósítandó nyugdíj összegét − közölte Viktor Kouril, a VÚB Generali nyugdíjpénztár első embere.

A kormány azért akarja mérsékelni a magánpénztárakba történő befizetéseket, mert minden egyszázaléknyi csökkentés közel 100 millió euró megtakarítást jelent az állam számára, vagyis a vágással mintegy 280-290 millió eurót takarítanának meg.

Forrás: napi.hu

Vissza
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2011.
július
30. 09:45

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak A biztosítónak egy ilyen emelkedés mintegy 190 millió eurós többletkiadással jár. Vélhetően utolsó alkalommal növekednek a nyugdíjak az előző év első felében mért infláció, valamint átlagbér-emelkedés alapján. Az eddigiekben ennek a két tényezőnek az átlaga szabta meg, mennyivel emelkednek a nyugdíjak.
Tovább
2011.
október
04. 18:28

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen Határállomás-blokádot terveznek a szlovák szakszervezetek október 11-re, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen - jelentette be Emil Machyna, a Kovo szakszervezeti szövetség elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.
Tovább
2012.
április
06. 11:46

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege Az idei év kezdetétől közel 3,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak Szlovákiában - adta hírül a Szociális Biztosító adataira hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség csütörtökön. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Szlovákiában március végére elérte a 374,5 eurót. Ez az előző évihez képest 15 eurós emelkedést jelent.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART