2012.
április
06. 11:46

Szlovákiában nőtt a nyugdíjak átlagösszege

Címkék:
pozsoní Az idei év kezdetétől közel 3,3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak Szlovákiában - adta hírül a Szociális Biztosító adataira hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség csütörtökön. Az öregségi nyugdíj átlagos összege Szlovákiában március végére elérte a 374,5 eurót. Ez az előző évihez képest 15 eurós emelkedést jelent.

Az idei év első három hónapja során emelkedtek a korkedvezményes nyugdíjak összegei is. Ennek a juttatásnak az átlagösszege az első negyedév végére elérte a 372,3 eurót. Ez évközi összehasonlításban 8,2 eurós emelkedést jelent. Szlovákiában jelenleg több mint 960 ezren kapnak öregségi nyugdíjat, a korkedvezményes nyugdíjasok száma pedig csaknem eléri a 30 ezret.

Szlovákiában március végén 224,5 ezer ember kapott rokkantsági nyugdíjat. A 70 százalékos rokkantságot nem meghaladó nyugdíj átlagösszege március végén 189,8 euró volt, vagyis 5,3 euróval volt több mint az előző év hasonló időszakában. A 70 százalékos rokkantsági szintet meghaladók számára kifizetett nyugdíj átlagos összege elérte a 332,5 eurót. Ez az összeg a tavalyi évhez képest 11,1 eurós emelkedést mutatott.

Emelkedő tendenciát mutatott az özvegyi nyugdíjak összege is. Ennek az átlagos összege éves szinten 8 eurót emelkedve, elérte a 229,2 eurót. Ilyen jellegű juttatásban 298 ezer nő részesült. Az özvegységi nyugdíjban részesülő férfiak ezen juttatása 7,3 euróval emelkedett éves szinten és így március végére átlagban elérte a 129,5 eurót. Ilyen juttatást 38,1 ezer özvegy férfi kap Szlovákiában.

Árvasági nyugdíjra 28,6 ezer személy volt jogosult az idei év első negyedévének végén. Ennek a nyugdíjnak az összege 2,2 euróval emelkedett egy év alatt és így március végén átlagban 129,5 euró volt.

Forrás: MTI

Vissza
2009.
december
09. 10:16

Szlovákia is öregszik

Szlovákia is öregszik Öt éven belül kiegyenlítődik a fiatalok és az idősek aránya a szakértők szerint - a folyamatot csak a születések számának növekedése lassítaná. Az átlagéletkor az utóbbi 15 évben két évvel nőtt, száz fiatalra már most is nyolcvan idős jut.
Tovább
2011.
július
30. 09:45

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak

Szlovákiában emelkednek a nyugdíjak A biztosítónak egy ilyen emelkedés mintegy 190 millió eurós többletkiadással jár. Vélhetően utolsó alkalommal növekednek a nyugdíjak az előző év első felében mért infláció, valamint átlagbér-emelkedés alapján. Az eddigiekben ennek a két tényezőnek az átlaga szabta meg, mennyivel emelkednek a nyugdíjak.
Tovább
2011.
október
04. 18:28

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen

Szlovákiában is tiltakoznak a nyugdíjkorhatár emelése ellen Határállomás-blokádot terveznek a szlovák szakszervezetek október 11-re, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár növelése, az adóreformok és az egészségügy magánosítása ellen - jelentette be Emil Machyna, a Kovo szakszervezeti szövetség elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART