2011.
augusztus
16. 21:48

Szociális konzultáció: meg kell semmisíteni a személyes adatokat

Címkék:
szociális konzultáció Jóri András adatvédelmi biztos határozatban rendelte el a Szociális Konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését, az indoklás szerint jogellenes adatkezelés miatt. Az ombusdman megtiltotta a Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és feldolgozást is - tudatta az InfoRádió.

Jóri András júniusi állásfoglalásában megállapította, hogy a Szociális Konzultáció 2011 kérdőívei megszemélyesítettek, feldolgozásukkor politikai vélemény körébe sorolható különleges adatok kezelése valósul meg. A hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait.

A magyar jogban az állampolgárok véleményének megismerése közvélemény-kutatásnak minősül, amelynek adatkezelési szabályait külön törvény határozza meg. A Szociális Konzultáció 2011 kapcsán a törvényben meghatározott garanciák, mint a teljes anonimitás követelménye, az érintett véleménye, név- és lakcímadatai összekapcsolásának tilalma nem érvényesülnek.

A kérdőív felső részén található vonalkód azt egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, mert a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal. Az adatvédelmi törvény megkívánta garanciák más tekintetben sem érvényesülnek. A lapokon az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, és nem felel meg a törvény előírásainak. A hozzájáruló nyilatkozat olyan adatkezelést is megenged, amely súlyosan sértené az érintettek jogait, az adatkezelés lényegi kérdéseiben szinte korlátlan lehetőséget ad az adatkezelő számára.

A biztos június elején felszólította a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát a személyes adatok jogellenes kezelésének megszüntetésére, egyúttal felhívta az adatkezelő figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás rovatot és e-mail cím rovatot. Ezen túlmenően a visszaérkezett kérdőívek, tehát a Szociális Konzultáció 2011 keretében kezelt összes személyes adat haladéktalanul megsemmisítendő - tájékoztatott az InfoRádió.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala sajtóközleményben tájékoztatott, hogy 'a hivatal ismét visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket'. A hivatal kezdeményezi a szociális konzultációval kapcsolatban született adatvédelmi biztosi határozat bírósági felülvizsgálatát.

Forrás: OrientPress Hírügynökség
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART