2013.
július
20. 08:15

Szócska: nem alakult ki Magyarországon az egészségtudatos magatartás

Címkék:
Szócska Miklós "Jobb szűrni, mint megijedni" szlogennel ingyenes szűrőprogram kezdődött a Balatonnál. A tómenti turné után a szűrőbuszt az ország bármelyik településére lehet kérni.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve; a szűrőkamiont háromnapos Velencei-tavi próba után indították el, egy hónap alatt körbejárja a Balaton partját, tíz helyszínen ingyenes szűrésekre invitálja a lakókat és a nyaralókat.

Statisztikai adatokat sorolva az államtitkár elmondta, hogy a magyarok fele keringési, szív- és érrendszeri betegségekben, több mint negyede daganatos betegségben hal meg. A 65 év alatti halálozásban 40 százalékot képviselnek a daganatos betegségek, 30 százalékot a keringési betegségek. Ezek az értékek 70-80 százalékkal nagyobbak, mint az Európai Unió átlaga.

A nem dohányzók érdekében hozott intézkedések, a transzzsírok betiltása, a népegészségügyi termékadó a gyors intézkedések közé tartoztak. Most következik az, hogy "át kell formálnunk az emberek gondolkodását", hiszen ezeknek a megbetegedéseknek nagy részét egészséges életmóddal meg lehet előzni - hangsúlyozta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium által indított szűrőprogramban olyan hiteles információkat kapnak a jelentkezők, amelyek alapján - ha szükséges - további vizsgálatok végezhetők.
A szűrőkamiont a balatoni turné után az egészségfejlesztési irodák igényelhetik - ismertette az államtitkár.

A mobil szűrési programot a kamion mellé kiépült nyolc egészségügyi pavilon egészíti ki, így nemcsak ingyenes emlő- és melanomaszűrésre nyílik lehetőség, hanem igénybe lehet venni a dohányzással, a táplálkozással és az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadást is.

Az egészségfejlesztési programot az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Egészségkommunikációs Központ szervezi.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART